Pierogi przywędrowały do Polski już w XIII wieku, prawdopodobnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś jedzone wyłącznie na święta, dziś trafiają na nasze talerze bez specjalnej okazji. Występują w tak wielu rodzajach, że każdy może znaleźć smak, który mu odpowiada. Oto przepisy na wegetariańskie pierogi z farszem warzywnym.
Pierogi wegetariańskie z soczewicą
Bulion przygotuj w 400 ml gorącej wody, ugotuj w nim soczewicę, aż powstanie gęsta papka. Rozpuść masło, dodaj curry i paprykę oraz rozdrobniony czosnek, zasmaż i dodaj do soczewicy, ostudź. Z mąki, jajka, oleju oraz około 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu na pierogi wegetariańskie i zlepiaj gotowe sztuki. Gotuj w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Wegetariańskie pierogi z soczewicą podawaj tuż po przyrządzeniu z sosem grzybowym.
Wegetariańskie pierogi ze szpinakiem
Mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj pół szklanki gorącej wody i wyrób jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny, przykryj wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmroź na cedzaku, przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdż, zetrzyj na tarce lub drobniutko posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i przyprawy oraz mięso, wymieszaj i uduś na małym ogniu. Gotowy farsz do pierogów przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, wykrój nieduże kółka, nakładaj na każde niewielką porcję nadzienia i zlep. Gotuj w dużej ilości osolonej wody około 5-6 minut. Podawaj najlepiej z masłem (można także ze skwarkami z cebulą, ale wtedy już nie będą to pierogi wegetariańskie).
Zainteresowały się pomysły na pierogi wegetariańskie? Przepisy przygotowane przez PizzaPortal.pl, największy w Polsce serwis umożliwiający zamawianie jedzenia online.