Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że czekolada poprawia nastrój. A z dodatkiem zdrowych bakalii będzie jeszcze lepsza dla organizmu.
Brownie z orzechami
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 150 ml oleju
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
Sposób przygotowania: W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, porcjami dosypujemy mieszankę mąki i kakao oraz miksujemy by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy i migdały oraz aromat waniliowy. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Do dekoracji proponujemy soczystą truskawkę. Smacznego!
Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 małe jajka
- Szczypta soli
- 100g Soczystej Wiśni Bakalland
Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Porcjami dodajemy ubite białka do masy