Popularna w kuchni orientalnej fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Kiełki fasoli mung dodane do omleta podwyższą jego smak i wartość odżywczą.
Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa. Warto zajadać się nimi zwłaszcza wiosną, kiedy organizm potrzebuje minerałów i witamin, a świeże warzywa jeszcze nie urosły. Oto sprawdzony przepis na omlet z kiełkami fasoli mung i kiełkami brokułu, które łatwo wyhodować we własnym mieszkaniu.
Składniki
3 jajka
10 g mąki
10 g masła
parmezan
oliwa z oliwek
50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
50 g kiełków brokułu
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 C, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem.