W porannym pośpiechu często rezygnujemy ze śniadania. To błąd, ponieważ po nocnej przerwie organizm potrzebuje paliwa. A przygotowanie śniadania wcale nie zajmuje dużo czasu. Oto szybki przepis na pożywną owsiankę.
Wiele osób tłumaczy się z niejedzenia śniadań brakiem czasu. To tylko pretekst, bo zjedzenie posiłku zajmuje niewiele czasu. Warto rano znaleźć 10 minut i nie wychodzić z domu na czczo, ponieważ śniadanie jest ważne dla funkcjonowania organizmu, dodaje energii, przyspiesza przemian materii i zapobiega napadom głodu w ciągu dnia. Jedzenie śniadań pomaga również w walce z nadwagą.
Składniki
200g pokrojonych śliwek kalifornijskich
180g płatków owsianych
600ml mleka migdałowego
Dodatki: miód, siemię lniane, orzechy, nasiona chia, jagody goji, świeże jagody, jogurt migdałowy, inne ulubione dodatki do owsianki
Sposób przygotowania
Wsyp płatki owsiane do dużej miski i zalej mlekiem migdałowym. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Rano, przełóż całość do dużego rondla i ustaw na małym palniku. Dodaj pokrojone śliwki kalifornijskie (zostaw kilka do dekoracji) i gotuj przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka migdałowego. Po ugotowaniu podziel owsiankę do miseczek i udekoruj dodatkami oraz resztkami pokrojonych śliwek.