Lody pistacjowe będą idealnym zakończeniem niedzielnego obiadu. Jak zrobić je w domu? Oto prosty przepis.
A gdyby tak lody zrobić w domu? Do przygotowania deseru warto zaprosić dzieci - z pewnością chętnie zaangażują się w kuchenne prace.
Składniki
140 g pistacji Bakalland
20 g płatków migdałowych Bakalland
1 łyżeczka olejku wanilinowego
2 łyżki miodu
250 ml mleka
300 ml śmietanki 36%
100 g cukru
Sposób przygotowania
Obrane pistacje oraz migdały blendujemy z miodem na gładką pastę. Mleko i połowę śmietany podgrzewamy z cukrem. Po rozpuszczeniu się cukru przelewamy płyn do blendera z pistacjami i miodem. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Powstałą masę przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone składniki miksujemy i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut, przez 3 godziny ponownie, krótko miksujemy, by nie powstały kryształki lodu. Podajemy w filiżankach.