Panna cotta, czyli gotowana śmietanka to klasyczny deser z północnych Włoch. Możemyzaserwować go na dwa sposoby – tradycyjnie lub bardziej nowocześnie.
Tradycyjna metoda wymaga nieco zręczności: po ostygnięciu wykładamy babeczkę z foremki na talerz dnem do góry i posypujemy owocami. Drugi sposób podania jest znacznie prostszy i nowocześniejszy: pozostawiamy śmietankę w naczyniu do przestudzenia i polewamy słodkim sosem.
Składniki
3 łyżeczki żelatyny w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml mleka
200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
1 szklanki soku z truskawek
50 g cukru
Sposób przygotowania
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 3 minuty. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania. Odstawiamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy około minuty do momentu, aż się rozpuści. Do szklanki lub kieliszka wlewamy gorącą śmietankę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy naczynia folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, a nawet na całą noc. Przed podaniem przygotowujemy sos: przez godzinę namaczamy suszoną żurawinę w soku z truskawek. Blendujemy. Gęstą polewą zalewamy wierzch panna cotty.