Wreszcie pojawiają się świeże warzywa. Warto robić z nich zdrowe i szybkie w przyrządzaniu sałatki z różnymi dodatkami. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Składniki
450 g świeżego tuńczyka
8 łyżek sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
450 g młodych ziemniaków
225 g zielonej fasolki szparagowej
50 g liści szpinaku baby
1 pęczek posiekanej dymki
8 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
50 g pokrojonych czarnych oliwek
4 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
Sposób przygotowania
Włóż tuńczyka do naczynia i polej sosem marynatą Teriyaki Kikkoman, tak aby całość ryby została dobrze pokryta. Odstaw na 20 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotuj także fasolkę (jeśli korzystasz z garnka do gotowania na parze, umieść fasolkę nad ziemniakami i gotuj przez 10 minut). Odcedź ziemniaki i wymieszaj w misce razem z fasolką. Dodaj dymkę, oliwki, pomidorki cherry, jajka i liście szpinaku i podrzucaj, aż składniki dobrze się zmieszają. Przykryj i odstaw. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż steki z tuńczyka przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj nadmiar marynaty z razem musztardą i sokiem z cytryny na patelnię i smaż ze stekami jeszcze przez 2 minuty. Ułóż płatki tuńczyka na sałatce i skrop całość gorącą marynatą. Świeża, wiosenna sałatka z tuńczykiem gotowa. Smacznego!