Doskonałym połączeniem smakowym są truskawki i chrupiące bakalie czy suszone owoce.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Sezon na nie wkrótce się zacznie, warto więc jeść je w każdej postaci, bo aromatu i smaku prawdziwych polnych truskawek nie da się porównać z z importowanymi owocami, które trafiają do nas przez cały rok.
Składniki
Składniki na ciasto:
250 ml mleka
250 ml wody
2 jajka
300 g mąki
szczypta soli
3 łyżki kakao
Dodatki: 0,5 kg świeżych truskawek, 0,5 kg borówki amerykańskiej, 100 g orzechów włoskich Bakalland, 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania
Jajka delikatnie ubijamy z odrobiną soli, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy wszystko na gładką masę, w zależności od konsystencji ciasta możemy dodać więcej mąki lub wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno delikatnie spływać po łyżce. Następnie przelewamy ciasto porcjami na małą patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki dekorujemy orzechami i świeżymi owocami, całość polewamy delikatnie syropem klonowym.