Karnawał to czas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Kiedy na progu stają nieprzewidziani goście, przede wszystkim nie warto panikować. Wystarczy kilka minut, żeby przygotować smaczne przekąski - oto trzy sprawdzone przepisy.
Przygotowanie przekąsek z tego co mamy, nie jest trudne. Przecież w lodówce i kuchennych zawsze mamy swoje ulubione składniki oraz kilka podstawowych produktów, z których szybko wyczarujemy proste, ale smaczne potrawy, takie jak bruschetta, którą można podać z różnymi dodatkami: papryką, pomidorem, pastą warzywną czy rybną, albo sałatka.
Bruschetta
Oryginalnie smarowana jest oliwą z czosnkiem, rozmarynem i pomidorami, ale można podać ją ze składnikami, które akurat mamy w lodówce. Poniżej przepis na bruschettę w wersji klasycznej z mozzarellą.
Składniki:
- dowolne pieczywo
- dressing włoski marki Kühne
- kilka listków bazylii
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- kilka oliwek
- czerwona cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczywo pokrojone na kromki wrzuć do tostera lub ugrilluj na patelni grillowej. Pomidora, mozzarellę, oliwki, bazylię i cebulę drobno posiekaj i wymieszaj. Gorącą kromkę chleba posmaruj dressingiem i nałóż na nią przygotowane nadzienie. Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj listkiem bazylii.
Zielona sałatka
Wystarczy wymieszać ulubione warzywa i doprawić odpowiednim dressingiem. Poniżej przepis na zieloną sałatkę z dressingiem balsamicznym.
Składniki:
- zielona sałata
- 1 awokado
- zielony ogórek
- dressing balsamiczny marki Kühne
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze części. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość polej dressingiem.
Pikantna salsa
Jest doskonałym dodatkiem do dań, nie tylko meksykańskich. Salsa według tego przepisu jest naprawdę pikantna, więc jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj mniej papryczek.
Składniki:
- 1 słoiczek papryki jalapeno marki Kühne
- 1 buteleczkę sosu Salsa marki Kühne
- 1 puszkę pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dowolną liczbę papryczek jalapeno (w zależności od poziomu ostrości jaki chcesz osiągnąć) pokrój w plasterki. Dodaj kilka łyżek sosu i puszkę krojonych pomidorów. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.