Bakalland
Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo! Jednak co wybrać, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Proponujemy sięgnąć po tradycyjne napoje z różnych stron świata, które rozgrzewają ich mieszkańców od pokoleń. Oto 3 propozycje rozgrzewających napojów, które skutecznie rozproszą największe zimowe mrozy i staną się doskonałą propozycją na wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką czy filmem.
Turecka herbata z bakaliami
Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.Składniki:
- 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
- 4 szklanki wody
- 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
- listek mięty
Noon Chai z Kaszmiru
Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a ze względu na swój różowy kolor herbata nazywana jest napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilka pokruszonych ziaren kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 70 g Pistacji Bakalland
- 70 g Migdałów Bakalland
Żurawinowy napar z okolic Bostonu
Okolice Bostonu w stanie Massachusetts słyną z upraw żurawiny. Dlatego jednym z popularnych w tych rejonach rozgrzewającym napojem jest napar z suszonej żurawiny, który nie tylko sprawdzi się podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm.Składniki:
- 2 szklanki soku porzeczkowego
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- Sok z 1 połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu