1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. 3 egzotyczne napoje rozgrzewające

3 egzotyczne napoje rozgrzewające

Bakalland
Bakalland
Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo! Jednak co wybrać, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Proponujemy sięgnąć po tradycyjne napoje z różnych stron świata, które rozgrzewają ich mieszkańców od pokoleń. Oto 3 propozycje rozgrzewających napojów, które skutecznie rozproszą największe zimowe mrozy i staną się doskonałą propozycją na wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką czy filmem.

Turecka herbata z bakaliami

Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.

Składniki:

  • 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
  • 4 szklanki wody
  • 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
  • listek mięty
Sposób przygotowania: Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli.

 

Noon Chai z Kaszmiru

Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a ze względu na swój różowy kolor herbata nazywana jest napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka pokruszonych ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g Pistacji Bakalland
  • 70 g Migdałów Bakalland
Sposób przygotowania: Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu,  laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Żurawinowy napar z okolic Bostonu

Okolice Bostonu w stanie Massachusetts słyną z upraw żurawiny. Dlatego jednym z popularnych w tych rejonach rozgrzewającym napojem jest napar z suszonej żurawiny, który nie tylko sprawdzi się podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm.

Składniki:

  • 2 szklanki soku porzeczkowego
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • Sok z 1 połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy sok, do którego dodajemy suszoną żurawinę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napar możemy pić od razu lub przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni i rozcieńczać z ciepłą wodą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze