1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wyniki Enoexpo 2011!

Wyniki Enoexpo 2011!

123rf
123rf
Co pić? Swoją wiedzą podzielili się najlepsi polscy eksperci...

W dniu 27 października 2011 roku w siedzibie firmy Targi w Krakowie, organizatora 9. Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO 2011, odbyło się posiedzenie Komisji Konkursowej, mające na celu wyłonienie laureatów 3. Konkursu Polskich Win o Medal Targów ENOEXPO 2011.

Celem Konkursu Enoexpo jest dokonanie profesjonalnej oceny dostępnych na polskim rynku wyrobów winiarskich, a także tych, których producenci są zainteresowani polskim rynkiem. Nie są to w żaden sposób selekcjonowane wina, w konkursie biorą udział wszyscy chętni - producenci, importerzy, dystrybutorzy.

Co pić? Odpowiedź znajdziecie , lub na

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Dania i sałatki z pokrzywą – 5 przepisów

Pokrzywa, oprócz szparagów, jest największą skarbnicą witamin, aminokwasów i minerałów w tym wiosennym okresie. Dawniej często używana w polskiej kuchni, znowu wraca do łask. (Fot. iStock)
Pokrzywa, oprócz szparagów, jest największą skarbnicą witamin, aminokwasów i minerałów w tym wiosennym okresie. Dawniej często używana w polskiej kuchni, znowu wraca do łask. (Fot. iStock)
Zdrowa i odżywcza, od starożytności stosowana w medycynie. Jej walory lecznicze doceniali m.in. Egipcjanie, którzy leczyli pokrzywą zapalenie stawów. Roślina ma nie tylko właściwości przeciwzapalne. Posiada też wiele składników wzmacniających organizm. Bogata jest w żelazo, wapń, magnez, potas, witaminy (A, C i K), a do tego we wszystkie niezbędne aminokwasy. Napary czy soki z pokrzywy cieszą się więc dużym powodzeniem.

Liście pokrzywy można zblendować lub wycisnąć w wyciskarce i dodać do ulubionych soków. Teraz jest na to najlepszy czas. Korzystajmy z jej właściwości! Pokrzywa ma tak wiele witamin i związków mineralnych, że gdybyśmy zgubili się w lesie, moglibyśmy przeżyć wiele dni na pokrzywie (zwałkowane w palcach liście, które położymy na języku - nie parzą; w jakimś stopniu parzące właściwości neutralizuje też ślina).

Pokrzywa od wieków stosowana jest także w kuchni, głównie w przepisach na sałatki lub zupy. Jej popularność rośnie też w ostatnich latach. Trudno się zresztą dziwić. Roślina jest łatwo dostępna. Występuje w dużych skupiskach w lasach, na łąkach, nad brzegami rzek. Możemy z niej korzystać, dopóki nie zakwitnie. Dlatego to już ostatnie tygodnie na zrywanie pokrzyw. Pamiętajmy, żeby szukać ich w czystych miejscach, z dala od dróg. Rośliny nie są już tak młode jak w kwietniu i na początku maja. Wystarczy jednak sięgać po górne części pędów.

Risotto z pokrzywą

Fot. iStockFot. iStock

Na początek proponuję włoski przepis. W Italii dania z pokrzywą także są dość popularne. Na włoskich stronach internetowych znajdziemy przepisy na ravioli z pokrzywą, lasagne, gnocchi czy makarony. Jednym z najbardziej popularnych dań jest jednak risotto, serwowane dość często w restauracjach.

Składniki:

  • 320 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
  • 200 g pokrzyw (ilość po obraniu)
  • 3 łyżki oliwy extravergine
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g pora
  • 40 g masła
  • 40 g parmezanu (Parmigiano Reggiano)
  • 1 litr bulionu warzywnego (do przygotowania włoskiej wersji bulionu wystarczą 2 marchewki, 1 cebula i łodyga selera naciowego)

Aby przygotować risotto z pokrzywy, najpierw zacznij od przygotowania bulionu warzywnego. Do 1,5 l osolonej wody włóż warzywa i gotuj przez około pół godziny, aż pozostanie litr wywaru. W czasie, gdy bulion będzie się gotował, wyczyść pokrzywy (używaj rękawiczek). Usuń łodygi, a następnie to, co zostanie (około 200 g liści z łodyżkami) wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Wlej łyżkę oliwy na patelnię. Do rozgrzanej oliwy dodaj pokrzywy, przykryj pokrywką, a gdy będą lekko podduszone dodaj trochę wody i dalej gotuj. Po około 10 minutach pokrzywy będą gotowe. Wyłącz ogień i przenieś je do wąskiego i wysokiego naczynia. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie przyrządź risotto. Pokrój drobno por i wrzuć na osobną patelnię z pozostałą ilością oliwy. Duś na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym dodaj także ryż i podgrzewaj go mieszając. Gdy zmieni kolor, wlej białe wino. Dopiero, gdy alkohol wyparuje, dodaj kilka kadzi gorącego bulionu. Gotuj risotto (na wolnym ogniu, nie przykrywając patelni) przez około 5 minut, następnie dodaj miksowane pokrzywy, zamieszaj i zakończ gotowanie risotto kontynuując dodawanie tylko gorącego bulionu w razie potrzeby. Po ugotowaniu ryżu wyłącz ogień, dodaj masło, parmezan i mieszaj. Można podać z dodatkowym tartym parmezanem.

Zupa pokrzywowa

Fot. iStockFot. iStock

Przepisy na zupy z pokrzyw można znaleźć w książkach kucharskich z dawnych czasów (przykładem jest książka wydana jeszcze w XIX wieku „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej). Współcześnie trudno byłoby zliczyć ilość podobnych receptur. Proponuję jednak prosty, klasyczny przepis:

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny (najlepiej młodej)
  • 4 – 5 dużych ziemniaków
  • 3 garści umytych i drobno pokrojonych pokrzyw
  • 4 łyżki oliwy
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 2 - 3 litrach lekko osolonej wody. Po 20 minutach wyławiamy warzywa na płaski talerz. W międzyczasie podgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy pokrzywę z drobno posiekanym czosnkiem. Lekko solimy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu (po wyłowieniu warzyw). Po 10 minutach gotowania dorzucamy (najlepiej prosto z patelni) pokrzywę i gotujemy jeszcze około 10 minut. Można dodać część rozgniecionych marchewek lub nawet całą włoszczyznę (jeśli chcemy np. dodatkowo zagęścić zupę). Na koniec zaprawiamy żółtkiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Polecam dodać do zupy odrobinę soku z cytryny. Niektórzy polecają też lubczyk jako dodatek.

Komosa ryżowa z pokrzywą

Fot. iStockFot. iStock

To wyjątkowo zdrowe i lekkie danie:) Może też występować jako dodatek do innych potraw.

Składniki:

  • 1 szklanka quinoa
  • 1 cytryna
  • 3 garści umytych liści pokrzywy
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 garści rukoli (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju z czarnuszki
  • 2 łyżki oleju konopnego (zamiennie można użyć innego oleju, w zależności od upodobań; bazą jest oliwa)

Kaszę quinoa płuczemy i prażymy chwilę w garnku. Solimy i zalewamy wrzątkiem (proporcje 1:2). Po ugotowaniu zostawiamy w przykrytym garnku i czekamy aż ostygnie. Umytą i osuszoną zieleninę bardzo drobno kroimy i mieszamy z ostudzoną kaszą. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z oliwą i olejami, następnie polewamy kaszę. Całość dokładnie mieszamy.

Omlet (a’la frittata) z pokrzywą

Fot. iStockFot. iStock

Chyba najprostszym daniem, które bardzo szybko można przyrządzić, jest omlet. Jeśli komuś zależy, żeby bardziej czuć smak pokrzywy, może zrezygnować z cebuli. Jednak omlet z dodatkiem cebuli (lub pora) jest wyraźniejszy w smaku.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 1 cebula (lub kawałek pora)
  • 2-3 garści umytych pokrzyw (bez długich łodyg)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Cebulę lub por oraz pokrzywę siekamy osobno. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy najpierw cebulę i podsmażamy. Potem dodajemy pokrzywę i również trochę podsmażamy. W salaterce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Następnie do jajek dodajemy podsmażoną cebulę z pokrzywą. Całość mieszamy i wylewamy na patelnię (na której wcześniej roztapiamy masło). Zostawiamy na wolnym ogniu. Gdy omlet przyrumieni się na spodzie przerzucamy go na drugą stronę (najlepiej przy użyciu dużego talerza lub płaskiej pokrywki). Podsmażamy z drugiej strony i podajemy na ciepło (najlepiej z sałatką z pomidorów). Wariacji omletowych może być więcej, np. z dodatkiem innych warzyw (papryka, brokuł), a pokrzywę traktujemy wówczas jako jeden z dodatków.

Sałatka z pokrzywą

Fot. iStockFot. iStock

Nie podejrzewałam, że może być tak smaczna. Jedynym minusem jest to, że trzeba pokrzywę przebrać, poobrywać liście i dokładnie je umyć (dość czasochłonne).

Składniki:

  • 3 garści liści pokrzyw (dobrze umytych i odsączonych)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sok z cytryny (z jednej małej lub z połówki dużej)
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 gruszki lub jedno jabłko (polecam jabłko, sałatka jest bardziej „rześka”)
  • garść suszonych ciemnych moreli (ewentualnie rodzynek)

Do umytych i osuszonych liści dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy i zostawiamy na 5 – 10 minut. Następnie dorzucamy pokrojone gruszki lub jabłka (mogą być inne owoce) i drobno pokrojone morele. Lekko mieszamy i na koniec posypujemy pestkami słonecznika oraz płatkami migdałowymi (płatki migdałowe można zastąpić włoskimi orzechami lub pestkami dyni).

  1. Kuchnia

Sezon na... rabarbar! Przepis na ciasto rabarbarowe

Przedstawiamy przepis na proste i zdrowe ciasto z rabarbarem. (Fot. iStock)
Przedstawiamy przepis na proste i zdrowe ciasto z rabarbarem. (Fot. iStock)
Ta dziwna łodyga znana jest od dawna, i choć długo uchodziła za lekarstwo, świat teraz zna ją jako fenomenalny dodatek: coś pomiędzy owocem a warzywem. Rabarbar kochają Brytyjczycy, lecz i Polacy nie wyobrażają sobie lata bez rabarbarowego kompotu...

Kompotu, prostego ucieranego ciasta z rabarbarem, posypanego cukrem pudrem, tart, kombinacji z truskawkami czy wiśniami. Rabarbar – król kwasowości – wymaga jednak słodkiego dopełnienia, jeśli nie w postaci tonujących go truskawek, to choćby dużej ilości cukru i np. przesmażenia w maśle. Wiedzą o tym Anglicy, którzy tradycyjnie zapiekają pokrojone łodygi pod crumble – słodko tłustą kruszonką. Często łaczą go tez w triffle, czyli deserze z kremami, lub Eaton mess – z bezą! Ostatnio rabarbar bije też rekordy popularności w rozmaitych napojach: w „lemoniadach” idealnie zastępuje cytrynę… My przedstawiamy przepis na proste i zdrowe ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Spód:

  • 200 g migdałów,
  • 200 g rodzynek (niesiarkowanych)

Masa rabarbarowa:

  • około 250 g rabarbaru pokrojonego w plasterki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 banany pokrojone w plasterki,
  • garść płatków róży,
  • (do przybrania, opcjonalnie) płatki róży, truskawki, listki melisy, kawałki rabarbaru

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy spód: migdały mielimy na drobny granulat (w robocie kuchennym z metalowym ostrzem). Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż uzyskamy kleistą masę przypominającą kruszonkę. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy masę, wyrównujemy ją i ubijamy tak, aby utworzyła jednolitą warstwę. Przygotowujemy masę rabarbarową: pokrojony w plasterki rabarbar przekładamy do garnka i wlewamy 1/2 szklanki wody. Rabarbar dusimy pod przykrywką około 15 minut, aż zacznie się rozpadać. Dodajemy banany i dusimy jeszcze około 5 minut. Masę rabarbarowo-bananową miksujemy z płatkami róży, następnie studzimy. Masę wykładamy na spód i wyrównujemy. Możemy ją przyozdobić płatkami róży, listkami melisy, pokrojonymi truskawkami lub kawałkami rabarbaru. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Uwaga: przed zdjęciem rantu trzeba delikatnie okroić go nożykiem.

  1. Kuchnia

Zdrowa dieta pudełkowa w Warszawie? Postaw na Heroes Diet!

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Zastanawiasz się właśnie nad zmianą stylu odżywiania ale brakuje Ci pomysłów oraz czasu? Nie musisz odkładać tej decyzji na później, odpowiedni czas pewnie i tak nie przyjdzie zbyt szybko. Zamiast nadal pielęgnować swoje stare nawyki, zmień swoje życie już dzisiaj stosując zdrową dietę bez nakładu czasu. Idealnie w tej sytuacji sprawdzi się catering od Heroes Diet.

Dlaczego warto zostać Hero?

Dieta pudełkowa Heroes Diet jest niezwykle różnorodna i pod wieloma względami wyjątkowa. Jeżeli potrzebna Ci dieta pudełkowa Warszawa lub w okolicach ten catering na pewno spełni Twoje oczekiwania. Zamawiając Heroes Diet możesz sam ustalić czego potrzebujesz, a całą resztą zajmie się doświadczony zespół dietetyków i szefów kuchni. Każdy dzień diety zaplanowany będzie zgodnie z Twoim stylem życia oraz potrzebami organizmu. Podczas tej diety na pewno nie zabraknie Ci żadnych wartości odżywczych i minerałów. Nie będziesz również musiał liczyć kalorii, zawsze masz pewność, że dostarczasz ich w odpowiedniej ilości.

To co zdecydowanie wyróżnia Herosów to niezwykła świeżość serwowanych potraw. Otwierając pudełko można naprawdę odnieść wrażenie, że danie zostało przygotowanie przed chwilą. Wszystkie składniki kupowane są tego samego dnia, nie oznacza to jednak, że jakieś jedzenie się marnuje. Firma dba o odpowiednią organizację zakupów, dzięki czemu może pozwolić sobie na dostarczanie świeżych oraz pysznych dań.

Firmie nie jest również obojętne bezpieczeństwo wytwarzanych produktów. Wszelkie urządzenia używane w kuchni posiadają niezbędne atesty i pozwolenia. Nie ma obawy o żadne zatrucia i nieprzyjemności.

Przede wszystkim jednak dieta jest niezwykle bogata i kolorowa. Posiłki wręcz zachęcają do jedzenia, a nawet dzielenia się ich wyjątkowością na social mediach. Z pewnością warto odwiedzić Instagram Heroes Diet. Przepiękne potrawy zachęcają do jedzenia i na pewno szybko się nam nie znudzą.

Przykładowe posiłki Heroes Diet (fot. materiał partnera)Przykładowe posiłki Heroes Diet (fot. materiał partnera)

Jakie diety oferuje Heroes Diet?

Heroes Diet oferuje różnorodne posiłki każdego dnia. Sam decydujesz jakie cele chcesz osiągnąć i jaka kaloryczność posiłków Ci odpowiada. Możesz wybierać z przedziału od 1200 do 2800 kcal. Pełna dieta składa się z 3 lub 5 posiłków. Każde menu jest zaplanowane tak, że nie musisz martwić się o niedobory składników odżywczych. Dieta jest odpowiednia zarówno dla sportowców jak i normalnie aktywnych ludzi. Zespół dietetyków czuwa nad tym aby niczego Ci nie zabrakło. W menu znajdziesz ponad 600 potraw, które poznasz z tygodniowym wyprzedzeniem. Heroes oferuje cztery rodzaje diet, które na pewno spełnią Twoje oczekiwania.

Basic Hero

Przeznaczona jest dla osób, które nie mają wymagań co do rodzaju zastosowanych produktów. W tej diecie znajdziesz wszystkie rodzaje potraw i przekąsek. Mięsa, słodycze, warzywa, wszystko smaczne, a przede wszystkim różnorodne. Każdy posiłek zagwarantuje Ci unikalne doświadczenia smakowe i na pewno nie będzie nudno.

Fish Free Hero

Heroes Diet pomyślało o osobach, które z jakichś powodów nie znoszą smaku i zapachu ryb. Żeby uniknąć niepotrzebnych niespodzianek stworzono specjalne menu, które eliminuje ten niepożądany składnik diety. Wszystko abyś codziennie mógł tak samo cieszyć się smakiem swojego posiłku.

Vege Hero

Z tą dietą nie musisz się martwić o niedobór białka, żelaza i innych mikroelementów. W tych zestawach posiłki mięsne z powodzeniem są zastąpione przez pełnowartościowe produkty roślinne oraz nabiał. Od teraz nie musisz zastanawiać się nad zbilansowanymi posiłkami. Heroes zrobią to za Ciebie.

Vege&Fish Hero

Jeżeli jesteś wege ale jednak zdecydowałeś się spożywać ryby, nie ma żadnego problemu. W tej opcji pudełkowej gwarantujemy Ci posiłki dostosowane do Twoich wymagań. Ryby i skorupiaki mogą pojawić się w każdym z posiłków, tak aby odpowiednio zbilansować składniki odżywcze.

Magia oszczędzania

Lubisz oszczędzać? A może chcesz wesprzeć jakąś organizację charytatywną? Z Heroes Diet to niezwykle łatwe. Za zamówienia oraz polecenia otrzymujesz gwiazdki. Każde 10 uzbieranych gwiazdek to 1 zł mniej do kolejnego zamówienia. Możesz też przekazać część zebranych gwiazdek na dowolny cel charytatywny.

Gwiazdki zostaną Ci przyznane także za oceny potraw, nie ważne czy będą one pozytywne czy negatywne. Warto też zaplanować dietę na kilka dni. Im więcej dni zostajesz Hero tym mniej zapłacisz za swoje jedzenie.

Jeżeli nie jesteś jeszcze pewny czy ta dieta pudełkowa jest dla Ciebie, możesz zamówić zestaw próbny, którego ceny zaczynają się już od 29 złotych. Na pewno nie pożałujesz swojej decyzji.

  1. Kuchnia

Desery z niskim indeksem glikemicznym

Lemon cupcakes (fot. Ewelina Podrez-Siama)
Lemon cupcakes (fot. Ewelina Podrez-Siama)
Słodycze bez cukru? – Tak, stają się coraz bardziej poszukiwane. Najważniejsze jednak, żeby te „odchudzające” desery nie powodowały nagłych skoków insuliny. Jeśli mamy ochotę na coś apetycznego, kremowego i słodkiego warto zainspirować się przepisami z książki „Kuchnie świata w wersji keto”, w której Ewelina Podrez-Siama dzieli się swoimi kulinarnymi odkryciami.

Poniżej 4 przepisy na desery, które, wbrew pozorom, nas „nie zasłodzą”.

Lemon cupcakes

Cupcakes to małe amerykańskie babeczki o delikatnej strukturze. W tym przepisie proponuję Ci ich cytrynową, rozpływającą się wersję na bazie mąki migdałowej.

Składniki na 12 muffinek:

  • 280 g mąki migdałowej
  • 120 g masła
  • 250 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z dwóch cytryn (żółta część)
  • 2 jajka
  • szczypta wanilii
  • 120 g wybranego słodzika

Białka ubij na sztywno. Dodaj żółtka i pozostałe składniki: miękkie lub rozpuszczone i ostudzone masło, maślankę, mąkę migdałową, wanilię, skórkę cytrynową, słodzik i proszek do pieczenia. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Podziel ciasto na 12 foremek na muffiny (mogą być wyłożone papilotkami). Piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Dekoruj słodzikiem w pudrze lub bitą śmietaną.

Na bazie tego przepisu możesz przygotować więcej rodzajów cupcakes. Zamień skórkę cytrynową na posiekaną czekoladę, dodaj do środka mascarpone ze słodzikiem lub owoce.

Crêpes na słodko

Fot. Ewelina Podrez-SiamaFot. Ewelina Podrez-Siama

Crêpes, czyli cieniutkie, francuskie naleśniki, z różnymi nadzieniami są dla mnie wspomnieniem Paryża. W każdej uliczce znajdziesz stoiska i małe lokale serwujące tę apetyczną przekąskę. W opracowanej przeze mnie wersji keto naleśniki mają bardziej omletowy charakter i stanowią świetną bazę do dalszych kulinarnych przygód.

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jajka
  • 20 g mascarpone
  • ¼ łyżeczki lnu mielonego
  • szczypta suszonej wanilii
  • szczypta soli
  • 10 g masła ghee (do zwilżania patelni)
  • ½ łyżeczki erytrolu
  • 1–2 krople naturalnego ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)

Składniki (z wyjątkiem masła) zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na 2–3 minuty. Rozgrzej dwie patelnie do naleśników lub zwykłe o średnicy 26–28 cm. Następnie rozpuść na pierwszej z nich masło i ręcznikiem papierowym rozprowadź je po całej patelni. Przed każdym smażeniem dokładnie wymieszaj masę jajeczną, ponieważ len opada na dno. Na rozgrzaną patelnię (jeśli używasz różnej wielkości patelni, wybierz w pierwszej kolejności mniejszą) wlej chochelką ¹‰₃ masy jajecznej. Podnosząc patelnię i poruszając nią, dokładnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni. Naleśniki nie mogą być za cienkie (będą zbyt delikatne) ani za grube (wyjdzie mało elastyczny omlet), idealna wysokość to 1 mm. Mniej więcej taką grubość osiągniesz przy użyciu odpowiedniej patelni i dokładnym podziale ciasta. Smaż naleśnik do zarumienienia, a następnie zwilż nasączonym masłem ręcznikiem papierowym drugą patelnię i energicznie przerzuć naleśnik na drugą patelnię, by dosmażyć go z drugiej strony. Usmażony naleśnik wyłóż na deskę i nadziewaj od razu lub złóż do oczekiwanej formy, na przykład dwukrotnie, by uzyskać trójkąty (na zimno będzie mniej elastyczny i składany dopiero wówczas może się połamać). Powtórz proces trzykrotnie, za każdym razem przecierając patelnię zwilżonym ręcznikiem papierowym.

Przepis na naleśniki jest bazowy. Możesz je jeść same, z masłem, skropione sokiem z pomarańczy, z dżemem bez cukru, kremem orzechowo-czekoladowym lub bitą śmietaną czy mascarpone zmiksowanym z wybranym słodzikiem i owocami.

Tort bezowy Pavlova

Fot. Ewelina Podrez-SiamaFot. Ewelina Podrez-Siama

Pavlova to królowa wśród niskowęglowodanowych ciast. Pochodząca z Nowej Zelandii beza, podawana z mascarpone i świeżymi owocami, to idealne ciasto w diecie keto (pod warunkiem zamiany cukru na wybrany słodzik oczywiście). Wymaga wielu starań, lecz efekt końcowy jest tego warty.

Składniki na 8 porcji:

  • 5 zimnych białek jaja
  • szczypta soli
  • 150 g ksylitolu lub erytrolu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Krem stracciatella:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3–4 łyżeczki ksylitolu
  • kilkanaście kropel stewii (do smaku)

Dekoracje: owoce jagodowe, granat, porzeczki, czekolada

Piekarnik nastaw na termoobieg i rozgrzej do 160 stopni. Ksylitol zmiel w młynku. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodawaj po łyżce ksylitolu (kolejną dopiero, gdy poprzednia się rozpuści) i nadal ubijaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj oczekiwany kształt bezy, proponuję odrysowanie formy tortowej 21–22 cm. Posmaruj papier do pieczenia odrobiną oleju. Śnieżnobiałe, ubite już z całością ksylitolu białka wymieszaj delikatnie z octem i mąką ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia uformuj białka w taki sposób, aby brzegi były zdecydowanie wyższe (minimum 2 cm), a środek wklęsły. Uformowaną bezę włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 130 stopni. Piecz 2 godziny, a następnie pozostaw bezę w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Po wyjęciu beza będzie bardzo miękka, o konsystencji żelka. Pozostaw ją w temperaturze pokojowej jeszcze na kilka godzin, następnie zdejmij z papieru i poodłamuj ewentualny skarmelizowany ksylitol. Tymczasem przygotuj krem. Śmietankę ubij ze zmielonym ksylitolem. Dodaj mascarpone i ubijaj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj odrobinę stewii i startą drobno czekoladę. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze stewii. Pamiętaj jednak, że krem musi być jedynie delikatnie słodki – beza jest wystarczająco słodka. Wyłóż krem na bezę, udekoruj owocami i schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny. Krój długim, bardzo ostrym nożem.

Pavlova nie jest najłatwiejszym deserem, gdy przygotowujesz ją pierwszy raz, choć paradoksalnie nie jest to przepis bardzo skomplikowany. Nie rób deseru na ostatnią chwilę, zadbaj o to, by białka były schłodzone, a ksylitol dobrze zmielony, i nie przejmuj się początkową konsystencją powstałej bezy. Przy zachowaniu odpowiedniej temperatury i poprawnym ubiciu bezy nie ma co tu się nie udać. Jeśli bezę przygotowujesz dzień–dwa wcześniej, to krem i owoce warto wyłożyć na nią na świeżo, 2–3 godziny przed podaniem.

Brownie z masłem orzechowym

Fot. Ewelina Podrez-SiamaFot. Ewelina Podrez-Siama

Klasyka amerykańskich smaków i idealne połączenie: intensywnie czekoladowe brownie z masłem orzechowym. To jeden z ulubionych przysmaków mojego Męża i czytelników bloga ms-fox.pl.

Składniki na 8 porcji (forma okrągła o średnicy 24 cm):

  • 150 g czekolady 70%
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki orzechowej (mielonych orzechów ziemnych)
  • szczypta wanilii
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzik (u mnie 60 g erytrolu)

Krem orzechowy:

  • 100 g masła orzechowego 100%
  • 250 g mascarpone
  • sól do smaku
  • słodzik (u mnie 3 łyżki erytrolu i kilka kropel stewii)

Czekoladę rozpuść wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodaj wybrany słodzik, wymieszaj i ostudź. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, wanilię i mąkę orzechową. Połącz składniki, a następnie dolej czekolady i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Przelej ciasto do wysokiej formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach (termoobieg + dół), a następnie wystudź. Mascarpone ubij z wybranym słodzikiem. Dodaj masło orzechowe, szczyptę soli i wymieszaj. Dosłodź i dosól do smaku (krem powinien być delikatnie słodki i zarazem słony). Wyłóż krem orzechowy na brownie i udekoruj na przykład orzechami ziemnymi (niewliczone w makro).

  1. Kuchnia

Risotto z zielonymi szparagami

Fot. iStock
Fot. iStock
Wiosna jest czasem szparagów. To jedne z najzdrowszych warzyw. Mają liczne wartości odżywcze i mało kalorii. Uchodzą za jeden z najlepszych afrodyzjaków. I choć doskonale smakują w najprostszej formie, czyli pieczone w piecu i posypane parmezanem, można przyrządzić z nich rozmaite dania.

Tagliatelle, frittata, risotto, krem ze szparagów – możliwości jest wiele. W Wenecji zdecydowanie królują białe szparagi. Jednak gusta są różne. Większość smakoszy preferuje szparagi zielone, które uchodzą za bardziej aromatyczne. Poza tym nie ma co ukrywać: wygląd też ma znaczenie…

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 300 – 400 g zielonych szparagów
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l solonego wywaru warzywnego (z marchewki, szparagów, cebuli i selera naciowego)
  • 60 – 80 g masła
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1 szalotka
  • Sól i pieprz do samku

Szparagi kroimy na 3 części. Twarde, niejadalne końcówki dajemy do posolonego bulionu, razem z marchewką, cebulą i selerem naciowym. Odcięte, lekko posolone łebki szparagów przysmażamy na maśle przez 2 minuty i odkładamy na później. Część środkową siekamy na cienkie plasterki. W niskim rondlu lub na patelni, po dodaniu łyżki masła, podgrzewamy na bardzo małym ogniu drobno pokrojoną szalotkę (nie przyrumieniamy), w razie potrzeby dajemy łyżkę bulionu aż szalotka zrobi się miękka. Wtedy dajemy niewypłukany ryż i drobno krojone szparagi. Grzejemy przez pół minuty na patelni. Następnie zwiększamy ogień i wlewamy białe wino. Gdy wino odparuje dajemy wywar, tak, aby przykrył całość. Gotując ryż stosujemy się do czasu podanego na opakowaniu. Uważamy jednak, żeby ryż prawie do końca był pokryty (w trakcie gotowania) niedużą ilością bulionu. Kiedy ryż jest gotowy, a bulion odparowany, dodajemy smażone końcówki szparagów i wyłączamy risotto. Dajemy 2 łyżki zimnego masła, tarty parmezan oraz pieprz. Mieszamy energicznie i zostawiamy pod przykryciem przez 5 minut. Zaraz potem podajemy.