Składniki dla 4-5 osób: 2 łyżki majeranku, 100 ml soku z pomarańczy, 4 jabłka,
sól i pieprz
2 kg kaczki (może być mrożona)
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Kaczkę rozmrażamy i dokładnie nacieramy z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Połowę jabłek wkładamy do środka kaczki i wstawiamy ją do lodówki na 3 godz.W tym czasie przygotowujemy brytfankę do pieczenia. Wlewamy do niej sok pomarańczowy i wykładamy drugą połowę jabłek. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Wyjmujemy kaczkę z lodówki i wykładamy na wcześniej przygotowaną brytfankę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 90 min, co 15 minut podlewając mięso płynem z dna brytfanki. W ten sposób mięso nam nie wyschnie, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca.