Składniki dla 4 osób. Ciasto: 250 g mąki, 1/2 szklanki mleka, żółtka z 3 jaj,1 łyżeczka cukru, 20g drożdży, sól.
Farsz: 100 g suszonych grzybów,
200 g pieczarek, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 1 średnia cebula drobno posiekana, 2 jajka
Ciasto: Ciepłe mleko wlewamy do dużej miski i dodajemy 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże oraz cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mąki i żółtka z dodatkiem soli. Ciasto wyrabiamy, aż się połączą wszystkie składniki, po czym przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 min. Zagniatamy ponownie ciasto i powtarzamy czynność, odstawiając ciasto do wyrośnięcia.
Farsz: Grzyby suszone przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 30 min, aby grzyby się namoczyły. Po tym czasie odsączmy grzyby i siekamy je. Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie rozgrzewamy patelnię przesmażamy na niej posiekany czosnek i cebulę. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy pieczarki i grzyby. Po przesmażeniu farszu przekładamy go do miski i studzimy. Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, solimy i pieprzymy do smaku a następnie dodajemy 1 jajko.
Ciasto rozwałkowujemy do grubości 3 mm. Wycinamy z niego duże trójkąty. Następnie na każdy kawałek ciasta wykładamy po łyżce farszu i składamy na pól. Lepimy dokładnie ze sobą rogi ciasta tak, aby powstały kształtne trójkątne paszteciki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nim paszteciki. Drugie jajko roztrzepujemy widelcem. Każdy pasztecik smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy 35-45 minut, w zależności od wielkości i liczby pasztecików.