1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dojrzewający piernik z czekoladą

To ostatni moment na pieczenie ciasta, które musi dojrzeć.

Składniki dla 6 osób:

  • 600 g miodu,
  • 400 g cukru,
  • 25 dag masła,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 torebki przyprawy do piernika,
  • 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady 70%,
  • słoik powideł śliwkowych,
  • 1 łyżka posiekanego imbiru

Masło z cukrem i miodem podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą, uważając, aby nie zawrzało. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodajemy stopniowo - ciągle mieszając i wyrabiając ciasto - mąkę, sodę, sól, mleko i przyprawy do piernika oraz czekoladę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy gazą. Odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce.

Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Rozkładamy na pergaminie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temperaturze 180 C. Powidła śliwkowe zagotowujemy z imbirem. Gdy piernik ostygnie, przekładamy go powidłami śliwkowymi.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze