To ostatni moment na pieczenie ciasta, które musi dojrzeć.
Składniki dla 6 osób:
- 600 g miodu,
- 400 g cukru,
- 25 dag masła,
- 1 kg mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 torebki przyprawy do piernika,
- 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady 70%,
- słoik powideł śliwkowych,
- 1 łyżka posiekanego imbiru
Masło z cukrem i miodem podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą, uważając, aby nie zawrzało. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodajemy stopniowo - ciągle mieszając i wyrabiając ciasto - mąkę, sodę, sól, mleko i przyprawy do piernika oraz czekoladę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy gazą. Odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce.
Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Rozkładamy na pergaminie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temperaturze 180 C. Powidła śliwkowe zagotowujemy z imbirem. Gdy piernik ostygnie, przekładamy go powidłami śliwkowymi.