1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Śledź marynowany

Śledź marynowany

123rf.com
123rf.com
Składniki dla 4 osób: 300 g namoczonych śledzi solonych, 2 średnie cebule,1 cytryna pokrojona w plasterki, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego, 1/3 szklanki miodu, 1/3 szklanki octu balsamicznego, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Śledzie i cytrynę kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny i rozmaryn. Podgrzewamy przez 5 min ciągle mieszając, po czym studzimy.

Śledzie wkładamy do słoika, dodajemy kawałki cytryny i zalewamy sosem miodowym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Makowiec z orzechami włoskimi

W słowiańskiej tradycji ludowej mak był rośliną pozwalającą na przekroczenie granicy między życiem i śmiercią. (fot. iStock)
W słowiańskiej tradycji ludowej mak był rośliną pozwalającą na przekroczenie granicy między życiem i śmiercią. (fot. iStock)
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez maku. Kutie, makowce, kluski z makiem - nie tylko wpłyną na lepszy sen, ale też zadowolą podniebienie.

Poniżej prosty przepis na makowiec.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 1 kg maku z puszki;
  • 6 jajek;
  • ½ szklanki cukru pudru;
  • aromat rumowy;
  • ½ szklanki bakalii (np. rodzynek);
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich;
  • proszek do pieczenia;
  • sól
Mak mieszamy z 6 żółtkami, bakaliami i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Połowę ubitej piany mieszamy delikatnie z masą makową, dodając troszkę aromatu rumowego.

Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem a na nim płat ciasta francuskiego, tak aby pokrył całe jej dno. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ugniatamy wyrośnięte ciasto, aby powstał spód do makowca. Wówczas wlewamy masę makową. Drugą część ubitej piany mieszamy z orzechami i wykładamy na wierzch masy makowej. Pieczemy około 1 godziny w temp 160 C.

  1. Święta

Domowe pierniczki

Aromatyczne pierniczki to nieodłączny element Świąt (fot. iStock)
Aromatyczne pierniczki to nieodłączny element Świąt (fot. iStock)
Pachnące przyprawami, smaczne i cieszące oko swym wyglądem. O pierniczkach, które długo utrzymują świeżość, można już pomyśleć z dużym wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g miodu,
  • 50 g miodu gryczanego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka sody,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • opakowanie przyprawy do piernika

Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, studzimy. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z  sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z  pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i  odstawiamy na minimum pół godziny (maksymalnie na 6 godzin).  Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm, podsypując mąką, i  wycinamy pierniki foremkami w  różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i  pieczemy przez 10 minut.

  1. Kuchnia

Smørrebrød - duńska kanapka ze smażonym śledziem

Śledź nie musi kojarzyć nam się ze Świętami. Jako zdrowa, sycąca przekąska sprawdzi się o każdej porze roku. (fot. iStock)
Śledź nie musi kojarzyć nam się ze Świętami. Jako zdrowa, sycąca przekąska sprawdzi się o każdej porze roku. (fot. iStock)
Cóż może być bardziej duńskiego niż szybka, rybna przekąska? W dodatku smaczna i prosta w przygotowaniu? Ten przepis na kanapkę ze śledziem pochodzi od Duńczyka osiadłego w Kanadzie, którego obsesją są właśnie smørrebrød. 

Smørrebrød znaczy dosłownie "posmarowany chleb". Ta tradycyjna duńska przystawka, której podstawą jest zawsze posmarowany tłuszczem ciemny chleb, może występować w niezliczonych wersjach. Mogą ją pokrywać przeróżne dodatki: sałatka, warzywa, ryby, mięso. Już w XIX wieku przekąska zaczęła pojawiać się w kopenhaskich restauracjach. Z reguły do jedzenia używa się noża i widelca, które w poniższej, dość prostej jak na smørrebrød, wersji - raczej nie będą potrzebne.

Składniki:

  • 250 ml octu
  • 200 ml cukru
  • łyżka soli gruboziarnisej
  • pół łyżki ziela angielskiego
  • pół łyżki gorczycy
  • pół łyżki pieprzu
  • 2 sztuki liści laurowych
  • jedno ubite jajko (opcjonalnie)
  • 5-6 łyżek mąki
  • 6 sztuk filetów śledziowych
  • masło do smażenia
Rozgrzej ocet, aż się zagotuje. Dodaj cukier, sól i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i odczekaj 3 minuty - ściągnij z ognia i pozwól wystygnąć. W tym czasie oprósz śledzie w mące (możesz wcześniej zamoczyć je w rozmąconym jajku), ale nie nadmiernie. Na patelni rozgrzej masło i smaż ryby na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na jedną stronę. Rozłóż filety w szklanym naczyniu, który je wszystkie pomieści w jednej warstwie. Polej zalewą i trzymaj przez co najmniej 24 godziny w lodówce. Serwuj na ciemnym chlebie posmarowanym masłem, posyp krążkami czerwonej cebuli i koperkiem.

W zależności od upodobań kanapkę można posypać też pokrojonym porem lub szczypiorkiem.

Duński pasjonat smørrebrød prowadzi bloga danishsandwich.com

  1. Kuchnia

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

(Fot.iStock)
(Fot.iStock)
Wiosenna zupa, którą znamy od dziecka, tym razem w egzotycznej wersji z nutą kokosa. Warto spróbować!

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

2 pęczki botwinki
1 puszka mleka kokosowego
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Do podania:
koperek
2 jajka ugotowane na twardo

Pęczki botwiny dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i kroimy. Tak samo kroimy cebule ze szczypiorem.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kolendrę i czerwoną pastę curry, mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekane czosnek i cebulę i razem podsmażamy.
Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu, aż ilość płynu zredukuje się o 1/3. Dodajemy posiekaną botwinę i zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia, doprawiamy.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki.
Botwinkę rozlewamy do misek, dodajemy jajka i koper.

  1. Kuchnia

Kuchnie świata – 3 przepisy na dania w wersji keto

Pad thai z krewetkami (fot. Ewelina Podrez-Siama)
Pad thai z krewetkami (fot. Ewelina Podrez-Siama)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Niezależnie od tego, czy interesujesz się kuchnią niskowęglowodanową i wysokotłuszczową z konieczności czy chęci zmian w codziennym odżywianiu, chcę pokazać Ci, że rezygnacja z chleba, makaronów i cukru nie musi oznaczać braku fantazji i próbowania nowych rzeczy. Wręcz przeciwnie! – pisze Ewelina Podrez-Siama w swojej książce „Kuchnie świata w wersji keto”.

Poniżej 3 wybrane z książki przepisy na niskowęglowodanowe posiłki. Książka nie jest przeznaczona tylko dla osób będących na diecie ektogenicznej. Jak zaznacza autorka: Jeśli Twoim celem są wyłącznie doznania smakowe i częściowe ograniczenie węglowodanów, możesz odrobinę obniżyć zawartość tłuszczu poprzez ograniczenie oliwy, oleju czy smalcu w wytrawnych potrawach czy wybór chudszego mięsa.

Na początek azjatyckie smaki.

Pad thai z krewetkami

Pad thai to tajski street food, dzięki któremu polubiłam krewetki. Rzadko jadam owoce morza, dlatego mało ich w moich przepisach, chociaż idealnie wpasowują się w wymogi diety keto. Całe szczęście, dzięki pomocy Przyjaciółek przygotowanie krewetek nie ma już przede mną większych tajemnic i mogę podzielić się z Tobą przepisem, który przeniesie Cię przed uliczne stragany Tajlandii. Zamiast tradycyjnego ryżowego makaronu oczywiście cukinia, która świetnie komponuje się z tajskimi smakami.

Składniki:

  • 500 g cukinii (po usunięciu części niejadalnych)
  • 300 g krewetek (ok. 18 sztuk)
  • 90 g kiełków fasoli mung
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sriracha lub płaska łyżeczka płatków chilli
  • 3 płaskie łyżki słodzika, erytrolu lub ksylitolu
  • 40 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 pęczek szczypioru
Krewetki namocz w zimnej wodzie. Następnie je obierz – oderwij głowę i pancerz. Natnij krewetkę delikatnie z góry i z dołu i usuń przewód pokarmowy. Ogon pozostaw – nada dodatkowego aromatu i ułatwi jedzenie (odgryzanie) krewetki po podaniu. Przepłucz krewetki raz jeszcze po oporządzeniu. Cukinię zetrzyj na makaron (obieraczką lub tarką julienne) i podsmaż na łyżce oleju 2–3 minuty. Przełóż na sitko i odsącz z wody. Czosnek zetrzyj na tarce, szczypior posiekaj, orzechy ziemne rozbij w moździerzu. Pastę z tamaryndowca (lub sok z limonki) wymieszaj z sosem rybnym, słodzikiem i sosem sriracha. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj słodkiego lub kwaśnego smaku. Wok ustaw na sporym ogniu. Na trzech łyżkach oleju podsmaż starty czosnek. Następnie dodaj krewetki i smaż razem 3 minuty. Rozbij na patelni jajka i mieszaj całość przez 4 minuty. Następnie dodaj makaron z cukinii i sos. Gotuj wszystko 3 minuty i wyłóż na talerze. Dekoruj szczypiorem i orzechami.

Amerykańskie fajitas z guacamole i naciosami

Fot. Ewelina Podrez-Siama Fot. Ewelina Podrez-Siama

Inspiracja kuchnią meksykańską, czyli pikantny kurczak podawany z sosem guacamole i moją wersją nachos – chipsów, do których przygotowania służy mi mozzarella i mąka migdałowa. Stwórz własny meksykański talerz pełen smaków.

Składniki na 3-4 porcje:

„Nachos”

  • 100 g tartej mozzarelli
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki migdałowej
Guacamole
  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ limonki
  • szczypta chilli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • sól do smaku
Fajitas
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ limonki
  • ½ łyżeczki soli i chilli do smaku
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
2 filety z kurczaka pokrój na cienkie paski. Dopraw przyprawami: ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki wędzonej papryki, sól i chilli do smaku. Dodaj łyżkę oliwy oraz sok z limonki. Wymieszaj i odstaw na przynajmniej pół godziny. Tartą mozzarellę rozpuść w szklanej misce, w kąpieli wodnej. Dodaj sól, drobno mieloną mąkę migdałową i dokładnie wymieszaj. Jeśli „ciasto” zbytnio zastygnie, podgrzej je ponownie w kąpieli wodnej. Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru i cieniutko rozwałkuj na grubość ok. 1 mm. Nożem do pizzy wykrawaj trójkąty. Przełóż powstałe nachosy na blachę pokrytą arkuszem papieru do pieczenia. Opcjonalnie możesz je również posypać sezamem czy ziołami. Piecz 10 minut w 180 stopniach, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Miąższ awokado zmiksuj z sokiem z limonki, chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą. Dopraw solą do smaku i odstaw w miseczce, by smaki mogły się przegryźć. Paprykę i cebulę posiekaj na paski, dopraw pozostałym kuminem, wędzoną papryką, solą, chilli, oliwą. Skrop sokiem z limonki. Na dużej patelni i większym ogniu podsmaż w pierwszej kolejności kurczaka (kilka minut powinno wystarczyć). Zdejmij mięso z patelni i wrzuć paprykę i cebulę, smaż kilka minut, do miękkości. Następnie dodaj do warzyw kurczaka i podgrzewaj jeszcze minutę – dwie. Podawaj fajitas z guacamole i nachosami.

Halibut w szpinaku w greckim stylu

Fot. Ewelina Podrez-Siama Fot. Ewelina Podrez-Siama

W śródziemnomorskiej, greckiej kuchni nie brakuje szpinaku i ryb. W tym przepisie proponuję Ci filet z halibuta zapieczony na szpinaku z fetą, czosnkiem i pomidorami, który z całą pewnością zapewni Ci intensywne i przyjemne doznania smakowe.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z halibuta (400 g)
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (250 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 75 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i płatki chilli do smaku
  • cytryna
  • 1 pomidor (150 g)
  • świeży tymianek
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra–dół). Liście szpinaku umyj i dokładnie osusz. Oderwij dłuższe łodygi, dopraw pieprzem i wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek oraz pokruszoną fetą. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego. Filet z halibuta umyj i osusz. Wyłóż rybę na szpinak, posmaruj 1 łyżeczką oliwy lub masłem, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, drobno posiekanym czosnkiem i płatkami chilli. Na wierzch wyłóż plastry pomidora. Piecz w piekarniku 25 minut. Dekoruj świeżym tymiankiem.