Składniki dla 6 osób: 400 gram świeżych filetów ze śledzia,
250 gram pomidorów z puszki,
2 posiekane w plasterki ząbki czosnku,1 mała drobno posiekana cebula, ½ cytryny, kilka gałązek tymianku, 150 g sera carskiego lub bursztyna, sól i pieprz, mąka, olej do smażenia
Filety solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni, po czym przekładamy do płaskiej salaterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy pomidory oraz tymianek. Całość dusimy 20 minut. Pod koniec dodajemy ser, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z patelni. Tak przygotowanym sosem polewamy filety i studzimy. Śledzie podajemy na zimno z chrupiącymi, ciepłymi grzankami.