1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Koko Sklep & Bistro

Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Na warszawskim Powiślu można od niedawna kupić chleb i wędlinę z Podlasia i do tego zjeść domowe cisto, kanapkę, owsianką czy zupę... Koko prowadzą trzy panie niezwiązane do tej pory z gastronomią.

O waszym kulinarnym przeznaczeniu nie zadecydowało wasze wykształecenie...

Dominika Dmochowska - Godlewska, Magdalena Piasecka i Karolina Sawicka,załozycielki Koko Sklep & Bistro: Poznałyśmy się na uczelni na której wszystkie studiowałyśmy psychologię. Uczelnię szczęśliwie skończyłyśmy, ale nasze ścieżki zawodowe skręciły w inną stronę. Związałyśmy się na kilka lat z korporacjami.

 

Więc o powstaniu Koko nie zadecydowała "obrana" ścieżka kariery.

O naszym wyborze zdecydowała chęć zrealizowania pomysłów, które rodzily się w naszych głowach od wielu lat. Chciałyśmy stworzyć miejsce w którym można zjeść, kupić coś pysznego, miejsce bez zadęcia. Nasze bistro to kwintesencja prostoty zarówno w klimacie jak i w potrawach, które serwujemy -  „bez sztucznych dodatków”. Gotujemy to co same lubimy jeść, w sposób w jaki nauczono nas w domach. Nie skończyłyśmy żadnych szkół ani kursów gastronomicznych.

W sklepie i bistro wszystko jest zrobione rękami waszymi lub waszych  rodzin? 

Tak, prawie wszystkie potrawy przygotowujemy na miejscu, własnoręcznie. Wypieki przyjeżdzają do nas z Podlasia, z piekarni od mamy, są u każdego dnia przed 6 rano!!! Wędliny też przyjeżdżają z Podlasia, robione na zamówienie w zaprzyjaźnionej wędzarni.

 

Otwarte jestescie od wczesnych godzin rannych – ludzie od rana przychodza na waszą owsiankę…

Otwieramy o 7:30 a zamykamy o 19:00. W sezonie jesienno - zimowym pracujemy tylko od poniedziałku do piątku. Naszym menu kieruje sezonowość. Na jesienne i zimowe miesiące proponujemy potrawy rozgrzewające. Poczynając od ciepłych śniadań: owsianka z owocami i miodem czy tosty z serem, wędliną i warzywami. Kwiecień przyniesie zmiany. Wprowadzimy meny na wiosnę i lato.

Można do was wpaśc na lub po kanapki.

Kanapki klasycznie z wędliną, serem warzywami lub nasza specjalność: pasty robione na miejscu: jajeczna z zieloną papryką z tuńczyka z rodzynkami z domowym twarożkiem z rzodkiewką  i szczypiorkiem.

 

I zupy… 

Gotujemy zupy warzywne, nie dodajemy wywarów mięsnych ani sztucznych kostek rosołowych czy tzw „polepszaczy smaku”. Serwujemy zupy kremy np. krem z zielonego groszku, kukurydzy czy cukinii, lub bardziej tradycyjne jak kapuśniak czy pomidorowa.

A na drugie danie?

Niedawno nasze menu powiększyło sie o ciepłe danie obiadowe. Oprócz recznie klejonych pierogów, zawsze od 12:00 serwujemy np. różne kasze/makarony/ryże z warzywami duszonymi lub placuszki z fasoli z porem, papryką, bakłażanem, cukinią i puree ze śliwek suszonych. Codziennie staramy się serwować cos nowego. A ponieważ wszystko przygotowujemy same to menu na dany dzień, zależy od naszej fantazji. W naszej kuchni obowiązuje tylko jedna reguła: każde danie musi być zdrowe i smaczne.

Sałatki?

Codziennie mamy świeże i pyszne sałatki.  Oprócz tego zapiekanki - chrupiące, domowe, z pieczarkami,z cukinią, cebulką, serem i wędlinami do wyboru.  W naszym menu znajdziecie też świeże soki warzywne i owocowe, każdy sam komponuje swój sok. Ostatnio furorę robi marchew, seler, burak i jabłko!

No i można do was przyjśc na zdrowe zakupy…

I kupić np. przetwory takie jak konfitury, chrzany, soki. Staramy się wybierać dostawców zdrowej żywności. Unikamy wszelkich niepotrzebnych dodatków i konserwantów. Można także zakupić pieczywo, pierogi, ciasta i wędliny od naszych rodzin lub zaprzyjaźnionych dostawców. W przyszłości chciałybyśmy otworzyć jeszcze kilka Koko, każde dostosowane do miejsca i klientów. Ale najważniejsze dla nas to utrzymanie, jakości i klimatu miejsca. Pracujemy nad tym, aby udowodnić sobie i innym, że jedzenie może być dobre i w rozsądnej cenie. Chcemy by osoby poszukujące produktów wolnych od E lub z alergiami mogły u nas znaleźć produkt dla siebie. Cały nasz biznes oparłyśmy na prostych (może ktoś uzna ze nie profesjonalnych) zasadach: produkty wysokiej, jakości, smacznie, domowo i prawdziwie. Działamy dopiero trzeci miesiąc i wszystkiego jeszcze się uczymy, ale mamy dużo do zaoferowania... wiec zapraszamy!

Polub Koko na lub wpadnij na ul. Dobrą 53

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze