Feijoada á transmontana to pożywna i rozgrzewająca potrawa nieco zbliżona do naszej fasolki po bretońsku. Jest to tradycyjne danie pochodzące z północnej części Portugalii. Wersja z czerwoną fasolką występuje w regionie Trás-os-Montes.
Potrzebne składniki:
*1 kgczerwonej fasoli
* 1 linguiça (kiełbaski zbliżone w smaku i wyglądzie do dostępnych w Polsce cienkich paluszków salami)
* 0,5 kg świńskich uszu
* 1 golonka
* 100 g presunto (surowa szynka wędzona)
* 100 g salpicao (można zastąpić kiełbasą krakowską)
* 100 ml oliwy z oliwek
* 1 cebula
* 1 liść laurowy
* pietruszka zielona
* 1 ząbek czosnku
* biały pieprz
* słodka papryka w proszku
* suszone ostre papryczki piri piri - do smaku (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
* sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolę należy namoczyć w wodzie (1 dzień) i następnie ugotować (w wodzie w której się moczyła).
2. W oddzielnym naczyniu gotujemy wszystkie mięsne składniki łącznie z kiełbasami.
3. Po ugotowaniu, mięso należy pokroić w drobne kawałki.
4. Przygotowujemy duży garnek, w którym rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę.
5. Do cebuli dodajemy ugotowaną fasolę z częścią wody, w której została ugotowana.
6. Dodajemy pokrojone mięsno, także z częścią wody, w której zostało ugotowane.
7. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i wrzucamy pozostałe składniki - liść laurowy, papryczki piri piri i zieloną pietruszkę.
8. Całość gotujemy na małym ogniu do zredukowania wody.
9. Potrawę najczęściej podaje się z białym ryżem.
Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal – i .