5 przepisów na wegetariańskie kotlety i vege kebab

fot. iStock

Jak zastąpić mięso składnikami roślinnymi? Oto 5 pysznych przepisów na kotlety z fasoli, gryczane, czy z kaszy jęczmiennej według Moniki Mrozowskiej.

Kotleciki z fasoli

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duża pieczarka portobello
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i bardzo dużo pieprzu do smaku

Sposób przygotowania: Pestki słonecznika prażymy na złocisty kolor na suchej patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarkę ścieramy na grubej tarce. Cebulę razem z pieczarką, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną soli smażymy na patelni, na oliwie z oliwek, aż się przyrumienią. Czerwoną fasolę miksujemy na jednolitą masę i mieszamy z ryżem, uduszoną cebulą z pieczarką, pestkami słonecznika oraz sosem sojowym. Doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Z masy, wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, które układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra/dół) przez ok. 25 minut, aż kotlety ładnie się przyrumienią. Po przestudzeniu przekładamy do pojemnika. Wraz z kotlecikami warto zabrać ulubione warzywa – umyte i pokrojone.

fot. Monika Mrozowska

Kotleciki z miso

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki hummusu z miso
  • oliwa do posmarowania

Sposób przygotowania: Kaszę mieszamy z domowym hummusem z miso. Smarujemy dłonie oliwa i robimy malutkie kulki, takie na jeden kęs. Układamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra/dół) przez ok. 10-15 minut, aż kotleciki mocno się przyrumienią. Po przestudzeniu przekładamy do pojemnika. Wraz z kotlecikami warto zabrać ulubione warzywa – umyte i pokrojone.

fot. Monika Mrozowska

Kotlety gryczane

Składniki:

  • 100 g palonej kaszy gryczanej
  • 50 g sera cheddar
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g leśnych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcjach 1:2) przez ok. 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy kaszę do przestygnięcia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Grzyby i cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle z solą przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przypalić cebuli. Pod koniec dodajemy sos sojowy, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Wystudzoną kaszę mieszamy z grzybami i cebulą. Dodajemy dwa roztrzepane jajka, starty ser oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety (najlepiej zmoczonymi rękami, żeby masa się nie przyklejała), które układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni na termoobiegu (góra/dół) przez 25 minut, aż kotlety się przyrumienią.

Po przestudzeniu przekładamy do pojemnika. Wraz z kotletami warto zabrać swoje ulubione warzywa – umyte i pokrojone.

fot. Monika Mrozowska

Kulki z kaszy w sosie

Sposób przygotowania:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 4 łyżki pesto z rukoli i jarmużu
  • pieprz i sól do smaku
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki śmietanki 30%
  • sól do smaku

Sposób przygotowania: Kaszę mieszamy z pesto z rukoli i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dłonie nacieramy oliwą z oliwek. Z masy robimy małe kulki, które układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut, aż kulki mocno się przyrumienią.

Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie z oliwek, w garnuszku podsmażamy przez kilka sekund poszatkowany ząbek czosnku. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Solimy do smaku. Po przestudzeniu kulki przekładamy do pojemnika. W osobnym małym pojemniczku zabieramy sos.

Kebab vege

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 ogórki małosolne
  • 4 duże boczniaki
  • 2 średnie pomidory
  • 4 płaskie łyżeczki miso
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Boczniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie na złocisty kolor, aż się bardzo mocno przyrumienią. Solimy do smaku. Ogórki kroimy w plastry, pomidory również. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy.

Piekarnik rozgrzewamy do maksimum. Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 minut, aż się przyrumienią i napęcznieją. Placki kroimy wzdłuż łączenia, ale nie do końca. Środek placka smarujemy odrobiną miso, nakładamy kawałki pomidora, ogórka i podsmażonego boczniaka. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do pojemnika.

fot. Monika Mrozowska

Więcej w książce: