Sezon na truskawki to okazja, by czerpać w pełni z walorów smakowych tych soczystych owoców. Choć można je jeść solo w formie przekąski, równie dobrze prezentują się w towarzystwie dodatków. Słodkie truskawki pasują do deserów, ale sprawdzą się w też w innych przepisach. Jak można je wykorzystać? Przestawiamy 5 wariacji kulinarnych z truskawkami w roli głównej.
To chyba jeden z najprostszych, a jednocześnie imponujących sposobów na podanie truskawek. Chodzi o wersję z czekoladowym fondue. Oryginalnie nazwa ta zarezerwowana była dla serowego sosu, a samo słowo oznacza po prostu „roztapiać się”.
Połączenie roztopionej czekolady z truskawkami to nieskomplikowana w wykonaniu kompozycja kulinarna, której efekt końcowy zachwyci każdego. Smak soczystych owoców w akompaniamencie rozpływającego się w ustach fondue to istna przyjemność nawet dla najbardziej wymagających kubków smakowych.
By przygotować truskawki w czekoladowym fondue, należy roztopić czekoladę np. w kąpieli wodnej lub specjalnym podwójnym naczyniu, zanurzyć w niej truskawkę i gotowe.
Truskawki mogą być doskonałym uzupełnieniem wielu deserów. Słodki smak świetnie komponuje się z kremami, bezą, czy biszkoptem, dlatego często owoce te wykorzystuje się w przepisach na ciasta i torty. Równie smaczny i znacznie prostszy w wykonaniu jest truskawkowy pudding.
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru z płatków kwiatów
- 50 g truskawek
Przygotowanie:
- Do miseczki wlejcie mleko, wsypcie ziarenka chia, dodajcie ksylitol i dokładnie wszystko wymieszajcie.
- Zawartość przelejcie do szklanek i wstawcie do lodówki na minimum 3 godziny.
- Gdy puddingi stężeją, wyjmijcie je z lodówki, podkrójcie truskawki i ułóżcie na ich wierzchu.
Truskawki można wykorzystać nie tylko do deserów. Idealnym tego przykładem są naleśniki, które świetnie sprawdzą się jako obiad w prawdziwie letnim wydaniu. Ten przepis szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom słodkich dań.
Do przygotowania naleśników potrzebujecie:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 200 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 300 g truskawek
- 150 g serka waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce wymieszajcie jajka, przesianą przez sitko mąkę, mleko i szczyptę soli.
- Po uzyskaniu jednolitej, gładkiej masy, zacznijcie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
- Usmażonego naleśnika posmarujcie serkiem waniliowym i ułóżcie na nim drobno pokrojone truskawki.
- Złóżcie naleśnika „na kopertę” i na wierzch ułóżcie przekrojoną truskawkę na pół w celu dekoracji.
- Całość posypcie cukrem pudrem.
W upalne dni nic nie chłodzi lepiej, niż lody. W tym przypadku truskawki także mają swoje zastosowanie. Owoce można wykorzystać, przygotowując aksamitne lody na bazie śmietanki i mleka. Inną opcją są orzeźwiające sorbety. Lody truskawkowe przygotujecie jedynie z dwóch składników.
Składniki:
Przygotowanie:
- Włóżcie banany do zamrażarki na kilka godzin. Gdy zamarzną, wyjmijcie je i odłóżcie na 15 min w temperaturze pokojowej.
- Następnie połamcie je na mniejsze kawałki i wrzućcie do blendera wraz z truskawkami.
- Zmiksujcie wszystko na jednolitą masę, przełóżcie do pucharka i zajadajcie ze smakiem.
Skoro pozostajemy w klimacie dań, deserów i napojów idealnych na upalne dni, to lemoniada truskawkowa świetnie się w to grono wpisuje.
Do jej przygotowania potrzebujecie:
- 500 g truskawek
- 1 litr wody mineralnej
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dla osłody
Przygotowanie:
- Truskawki zmiksujcie z wodą w blenderze, po czym przetrzyjcie wszystko przez sitko (możecie nie przecierać, jeśli chcecie, by lemoniada miała miąższ).
- Dodajcie do tego sok z cytryny oraz bzu i wymieszajcie.
- Podawajcie z kostkami lodu.
Jak widać, truskawki można wykorzystać w wielu przepisach. Słodkie owocowe dania to świetne urozmaicenie jadłospisu, a zwłaszcza latem, w sezonie na truskawki. Więcej pomysłów na to, jak wykorzystać truskawki w kuchni, znajdziecie na stronie .