Składniki na 4 porcje: ok. 1 kg piersi z indyka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Farsz: 2 pęczki rzodkiewek, 70 g płatków migdałowych, 100 g świeżych żurawin lub 40 g suszonych, 2 łyżki bułki tartej, jajko.
Czas przygotowania: 100 minut (dodatkowo około godziny na schłodzenie)
Mięso i rzodkiewki umyć, osuszyć. Mięso naciąć wzdłuż w kilku miejscach, tworząc 3–4 wąskie długie kieszenie. Od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odłożyć na ok. godzinę do lodówki.
Farsz: pęczek rzodkiewek w całości, bez naci i ogonków, zmieszać z płatkami migdałowymi, żurawinami, bułką tartą i jajkiem. Farsz włożyć do otworów w mięsie. Pierś zasznurować bawełnianą kuchenną nicią, tak by farsz się nie wydostał.
Piec około 80–90 minut, aż mięso stanie się lekko brązowe. Podawać z pokrojonymi na cząstki lub połówki rzodkiewkami. Po ostygnięciu można kroić jak wędlinę na kanapki.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!