fbpx

Feijoada á transmontana

Feijoada á transmontana to pożywna i rozgrzewająca potrawa nieco zbliżona do naszej fasolki po bretońsku. Jest to tradycyjne danie pochodzące z północnej części Portugalii. Wersja z czerwoną fasolką występuje w regionie Trás-os-Montes.
Potrzebne składniki:

*1 kgczerwonej fasoli

* 1 linguiça (kiełbaski zbliżone w smaku i wyglądzie do dostępnych w Polsce cienkich paluszków salami)

* 0,5 kg świńskich uszu
* 1 golonka
* 100 g presunto (surowa szynka wędzona)
* 100 g salpicao (można zastąpić kiełbasą krakowską)
* 100 ml oliwy z oliwek
* 1 cebula

* 1 liść laurowy

* pietruszka zielona
* 1 ząbek czosnku
* biały pieprz
* słodka papryka w proszku
* suszone ostre papryczki piri piri – do smaku (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
* sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Fasolę należy namoczyć w wodzie (1 dzień) i następnie ugotować (w wodzie w której się moczyła).

2. W oddzielnym naczyniu gotujemy wszystkie mięsne składniki łącznie z kiełbasami.

3. Po ugotowaniu, mięso należy pokroić w drobne kawałki.

4. Przygotowujemy duży garnek, w którym rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę.

5. Do cebuli dodajemy ugotowaną fasolę z częścią wody, w której została ugotowana.

6. Dodajemy pokrojone mięsno, także z częścią wody, w której zostało ugotowane.

7. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i wrzucamy pozostałe składniki – liść laurowy, papryczki piri piri i zieloną pietruszkę.

8. Całość gotujemy na małym ogniu do zredukowania wody.

9. Potrawę najczęściej podaje się z białym ryżem.

Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal –www.visitportugal.com i www.facebook.com/visitportugal.