Desery na jesienne wieczory? Oto przepisy Michela Morana i blogerów kulinarnych z warsztatów z marką Kenwood

fot. materiały prasowe

Wszyscy uwielbiamy słodkości. Nie wszyscy są do nich jednak przekonani. Większość z nas ciężko jest zabrać się za tort, pierniczki, sernik, czy nawet prosty pudding. Poza tym dochodzi jeszcze kwestia zdrowia, kalorii i tego, że od „wieków” jesteśmy na diecie. Okazuje się jednak, że istnieją takie przepisy, które nie tylko łatwo wykonać, ale są przede wszystkim zdrowe i lekkostrawne.

Jednym z mistrzów w dziedzinie słodkości i deserów jest Michel Moran – restaurator, mistrz kuchni, juror programów MasterChef oraz MasterChef Junior, a także ambasador marki Kenwood. Podczas jednego z warsztatów kuchennych organizowanych przez markę Kenwood, dziennikarze i blogerzy mieli okazję spróbować swoich sił w kuchni, a także przygotować jeden z ulubionych deserów Michela Morana – owoce pod zabajone.

Blogerzy i dziennikarze w parach wykonywali przygotowane wcześniej przez blogerów przepisy na słodkie, ale zdrowe słodkości. Podczas przygotowywania deserów, nad wszystkim czuwał francuski mistrz kuchni, który doradzał i pomagał urozmaicić słodkie dania. Oprócz rad, Michel opowiadał także jak ulepszać albo podkreślać smak niektórych potraw oraz opowiadał o mitach, które wciąż można spotkać w kuchennych wnętrzach.

Do stworzenia naszych deserów, w tym m.in. ciasteczek bananowych, budyniu jaglanego z musem mango, czy kruchego ciasta ze śliwkami używaliśmy najnowszego robota plenarnego Kenwood Prospero KHC29.W0SI. Musimy przyznać, że ten robot kuchenny sprostał wszystkim naszym (nawet najdziwniejszym) wymaganiom. Proste w obsłudze, ale niezwykle wszechstronne (używałyśmy go m.in. do mielenia ziaren, owoców, wyciskania soku z pomarańczy) urządzenie kuchenne tak naprawdę wykonało za nas większość pracy. Większość z dostępnych funkcji, które znajdują się w zestawie: 3 wytrzymałe mieszadła (mieszadło K, trzepaczka, hak do ciasta), szklany blender (1,2 l), który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser z 3 tarczami (1,4 l), maszynka do mielenia, wyciskarka do cytrusów, sokowirówka i uniwersalny młynek to wyjątkowo łatwe i skuteczne narzędzia, które w kuchni sprawdziły się idealnie.

Dzięki pomocy Michela i łatwej obsłudze robota kuchennego, każda z par wykonała swój deser, który pod koniec warsztatów mogliśmy spróbować. Dodatkowo wykonaliśmy również owoce pod zabajone, które w pierwszej kolejności pokazał nam jak przyrządzić – Moran.

W związku z tym, że nie wszystkie przepisy były skomplikowane, nie udało nam się wykorzystać wszystkich funkcji, jakie kryje w sobie robot Kenwood. Trzeba przyznać jednak, że gotowanie nawet najcięższych potraw, czy tworzenie wymagających deserów nie jest takim wyzwaniem, gdy ma się pod ręką tak kompleksowe urządzenie. Rozdrabnianie na mniejsze kawałki, mielenie, wyciskanie, szatkowanie, cięcie na plastry – robot jest dostosowany w zasadzie do każdego z naszych kuchennych życzeń.

Dzięki pomocy Michela oraz profesjonalnego urządzenia, desery przygotowane przez dziennikarsko-blogerskie pary wyszły znakomicie. Ciężko wybrać jeden najlepszy przepis, ale nam zdecydowanie do gustu przypadł korzenno-orzechowy chlebek bananowy i kruche ciasto ze śliwkami! Poniżej znajdziecie przepis na chlebek oraz specjalność według Michela – owoce pod zabajone. Prosto, przyjemnie i przede wszystkim zdrowo!

Korzenno-orzechowy chlebek bananowy

Składniki:

  • 1 opakowanie płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanka oleju, np. rzepakowego nierafinowanego (lub innego o
    neutralnym smaku), może być też kokosowy
  • sok z połowy pomarańczy
  • orzechy i bakalie, np. suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie

Potrzebne akcesoria kuchenne:

  • robot planetarny Kenwood Prospero
  • blender- do zblendowania bananów z olejem na gładką masę + coś do zmielenia płatków owsianych na mąkę keksówka ok. 24 cm

Sposób przygotowania: Wyciśnij sok z pomarańczy. Banany zblenduj na gładką masę z olejem i sokiem z pomarańczy. Płatki owsiane zmiel na mąkę. Wszystkie składniki suche wymieszaj w osobnym naczyniu. Połącz mokrą masę z suchymi składnikami (do tego też można ewentualnie użyć jakiegoś delikatnego mieszadła, to nie powinno być bardzo dokładnie zmiksowane). Pokrój bakalie i posiekaj orzechy (to też pewnie może zrobić jakaś dostawka). Dodaj do masy pokrojone bakalie i wymieszaj. Chlebek przelej do foremki, posyp na wierzchu posiekanymi orzechami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Owoce pod zabajone (Michel Moran)

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 125g malin
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
  • sól
  • 100g brązowego cukru
  • świeża mięta

Potrzebne akcesoria kuchenne:

  • robot planetarny Kenwood Prospero
  • obieraczka
  • nóż
  • foremka do zapiekania

Sposób przygotowania: Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę. Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier. Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę- ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru). Po przestudzeniu malin, zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do dekoracji). Włóż skarmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2 minuty- pilnuj, aby się nie przypaliło! Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.