Przyrządź sama… zimowe wody rozgrzewające!

W momencie kiedy zwiedzie Cię zimowe intensywne słońce i na spacer zamiast ciepłej kurtki zabierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje jeszcze Twoją sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary – mówi Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, specjalistka do spraw żywienia i dietetyk.

Receptury tych wód nie tylko ze względu na swoją temperaturę, ale również dzięki składnikom o charakterystycznych właściwościach, rozgrzeją cię od środka, zapewniając równie intensywne wrażenia termiczne, co smakowe. Cynamon, papryczka chilli czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie.

  1. Czerwony pieprz

Składniki:

  • woda,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czerwonego,
  • pieprzu syczuańskiego,
  • anyż

Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy pieprz syczuański i czerwony i zalewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy napar na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar będzie gotowy.

2. Lipa

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
  • 20 strąków kardamonu
  • laska cynamonu
  • woda (wrzątek ok. 300 ml)

Sposób użycia: Do zaparzacza do ziół wrzucamy suszone kwiaty lipy. Do kubka wkładamy strąki kardamonu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do picia.

3. Imbir

Składniki:

  • imbir lekarski (kłącze ok. 30 g)
  • cytryna (dwa grube plastry ok. 35 g)
  • miód (1 łyżeczka)
  • woda (wrzątek ok. 300 ml)

Sposób użycia: DO kubka z wrzącą wodą dodajemy pokrojone kłącze imbiru. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni Celsjusza, dodajemy plastry limonki i miód. Tak zaparzony napar jest już gotowy do picia.

 

Więcej przepisów znajdziecie w książce „Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe i izotoniki” Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.

 

 

Otrzymujesz tę wiadomość ponieważ Twój adres został zapisany w naszej bazie osób zainteresowanych informacjami z Wydawnictwa Zwierciadło. aby nie otrzymywać wiadomości z grupy mailingowej Zwierciadlo.pl, wypisz się z niej, odwiedzając ten link