Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
                        
Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
Składniki
 	- Ciasto
 
 	-  mąka  300 g
 
 	- masło  150 g 
 
 	- żółtko 1 sztuka
 
 	- cukier 1 płaska łyżeczka 
 
 	- sól 1 płaska łyżeczka 
 
 	-  zimna woda  30–50 ml
 
 	- Nadzienie
 
 	- lekko wędzony boczek/bekon bekonu pokrojony w kostkę  200 g 
 
 	- całe jaja 5 sztuk
 
 	-  żółtko  1 sztuka
 
 	-  tarty gruyère, comté, bursztyn 250 g
 
 	- kremówka 350 ml 
 
 	- mleko 150 ml
 
 	- świeżo mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
 
 	- świeżo mielony pieprz, sól
 
Sposób przygotowania
 	- Do mąki dodaj sól i cukier, wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtko. Palcami wcieraj mąkę w masło, aż powstanie coś na kształt mokrego piasku. Dolej trochę zimnej wody – tak by ciasto udało się zagnieść i uformować.
 
 	- Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 40 min. Usmaż boczek.
 
 	- Rozwałkuj ciasto i włóż do formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciążonym np. suchą fasolą.
 
 	- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 35–40 min (po 20 min zdejmij papier).
 
 	- Na cieście rozrzuć boczek i rozsyp większość sera. Zalej miksturą złożoną z reszty składników nadzienia.
 
 	- Piecz przez 15 min w 220 st., kolejne 20 min – w 200 st., tuż przed wyjęciem posyp resztą sera.
 
 	- Quiche podawaj ciepły, nie gorący.