Wysokie temperatury, unoszący się dookoła zapach dojrzałych w słońcu owoców i ochota na lekkie posiłki – tak właśnie wyglądają wakacje w pełni. W tym najgorętszym czasie doskonale sprawdzą się owocowe smoothie. Ugaszą pragnienie, nasycą i dodadzą pozytywnej energii.
Smoothie można przyrządzić zarówno z polskich, sezonowych owoców, jak i egzotycznych smakołyków przypominających o wakacjach na rajskiej plaży. Słodkie mango, orientalny kokos i orzeźwiająca limonka to kwintesencja urlopowych klimatów. Pyszny napój można przygotować w kilka minut.
Składniki
1 duże mango
500 ml mleka roślinnego (np. kokosowe lub ryżowe)
60 g miodu płynnego
sok i skórka otarta z 1 limonki
ok. 150 g drobnego lodu przygotowanego w woreczkach marki Gosia
Sposób przygotowania
Mango oddzielić od pestki, a następnie jego kawałki nadkroić wzdłuż oraz w poprzek. Odwracając skórkę do środka odkrawać miąższ do miski. Dodać sok i skórkę z limonki do miski, a następnie wszystko zmiksować z mlekiem. Dodać miód i zmiksować ponownie. Przed podaniem dodać kruszony lód przygotowany wcześniej w woreczkach marki Gosia: po zamrożeniu wody wystarczy potrząsnąć woreczkiem, a drobne kostki lodu spadną na jego dno.