fbpx

Smørrebrød – duńska kanapka ze smażonym śledziem

Smørrebrød - duńska kanapka ze smażonym śledziem
Śledź nie musi kojarzyć nam się ze Świętami. Jako zdrowa, sycąca przekąska sprawdzi się o każdej porze roku. (fot. iStock)

Cóż może być bardziej duńskiego niż szybka, rybna przekąska? W dodatku smaczna i prosta w przygotowaniu? Ten przepis na kanapkę ze śledziem pochodzi od Duńczyka osiadłego w Kanadzie, którego obsesją są właśnie smørrebrød.

Smørrebrød znaczy dosłownie „posmarowany chleb”. Ta tradycyjna duńska przystawka, której podstawą jest zawsze posmarowany tłuszczem ciemny chleb, może występować w niezliczonych wersjach. Mogą ją pokrywać przeróżne dodatki: sałatka, warzywa, ryby, mięso. Już w XIX wieku przekąska zaczęła pojawiać się w kopenhaskich restauracjach. Z reguły do jedzenia używa się noża i widelca, które w poniższej, dość prostej jak na smørrebrød, wersji – raczej nie będą potrzebne.

Składniki:

  • 250 ml octu
  • 200 ml cukru
  • łyżka soli gruboziarnisej
  • pół łyżki ziela angielskiego
  • pół łyżki gorczycy
  • pół łyżki pieprzu
  • 2 sztuki liści laurowych
  • jedno ubite jajko (opcjonalnie)
  • 5-6 łyżek mąki
  • 6 sztuk filetów śledziowych
  • masło do smażenia

Rozgrzej ocet, aż się zagotuje. Dodaj cukier, sól i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i odczekaj 3 minuty – ściągnij z ognia i pozwól wystygnąć. W tym czasie oprósz śledzie w mące (możesz wcześniej zamoczyć je w rozmąconym jajku), ale nie nadmiernie. Na patelni rozgrzej masło i smaż ryby na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na jedną stronę. Rozłóż filety w szklanym naczyniu, który je wszystkie pomieści w jednej warstwie. Polej zalewą i trzymaj przez co najmniej 24 godziny w lodówce. Serwuj na ciemnym chlebie posmarowanym masłem, posyp krążkami czerwonej cebuli i koperkiem.

W zależności od upodobań kanapkę można posypać też pokrojonym porem lub szczypiorkiem.

Duński pasjonat smørrebrød prowadzi bloga danishsandwich.com

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze