Składniki
- pory 2-3 sztuki
- duże ziemniaki 2 sztuki
- włoszczyzna pęczek
- gęsta śmietana 3-4 łyżki
- czosnek 2-3 ząbki
- olej 2 łyżki
- liście laurowe 2 sztuki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pory oczyść i przekrój wzdłuż na pół, opłucz. Pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i umaż na nim pory - mają być szkliste.
Włoszczyznę drobno pokrój i zalej litrem wody. Dodaj zioła, liście laurowe, obrany czosnek. Dopraw i gotuj 30 min. Przecedzony bulion wlej do porów i gotuj 15 minut. Całość zmiksuj. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym .
Ugotowane odcedź i rozgnieć na purre. Dodaj do zupy, wymieszaj. Zagotuj. Dopraw śmietaną, gałką muszkatołową.