Przywykliśmy do postnej kapusty z grzybami, albo kapusty z grochem. Czas na małą odskocznię na świątecznym stole.
- 1 kg poszatkowanej kapusty kiszonej,
- 5 ząbków czosnku posiekanych w plasterki,
- 50 g namoczonych w gorącej wodzie suszonych grzybów,
- 1 duża cebula posiekana w piórka,
- 1 łyżka ziaren kminku,
- 250 g czerwonej fasoli,
- 4 rozgniecione jagody jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- mały słoik powideł śliwkowych,
- 2 łyżki gęsiego smalcu,
- 2 łyżki zimnego masła,
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania: Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy ją i gotujemy do miękkości. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy gęsi smalec i przesmażamy na nim cebulę, czosnek oraz grzyby. Gdy składniki zaczną się rumienić, dodajemy ugotowaną kapustę i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym i 3 łyżkami powideł. Całość smażymy przez 30 minut, ciągle mieszając, po czym dodajemy fasolę. Dusimy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby, gdy kapusta jest za kwaśna, dodajemy powideł. Pod koniec smażenia dodajemy masło. Tak przygotowaną kapustę podajemy w dużym półmisku, najlepiej w towarzystwie puree z ziemniaków i skwarkami.