Karp na słodko to tradycyjna potrawa postna polskich Żydów. Weszła ona jednak na stałe do tradycyjnego menu wigilijnego w Polsce. Podajemy na nią prosty przepis.
- 4 filety (dzwonki) z karpia,
- 1 l wywaru rybnego,
- 1 mała obgotowana marchewka,
- 1 duża cebula posiekana w piórka,
- 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki,
- 50 g namoczonych rodzynek,
- 50 g migdałów,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- żelatyna,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy cukier, rodzynki i migdały. Zalewamy 100 ml bulionu i dusimy 7 minut, aby smaki się połączyły. Następnie zawartość patelni przekładamy do brytfanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z karpia. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ryba się usmaży, przekładamy ją do brytfanki i kładziemy na cebuli z rodzynkami i migdałami. Żelatynę mieszamy (zgodnie z opisem na opakowaniu) z wywarem rybnym i zalewamy karpia. Dekorujemy marchewką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ważne, aby danie było zrównoważone między smakiem słonym i słodkim. Jeśli nasz wywar rybny był gotowany z dużą ilością warzyw, które nadały mu słodycz, można zrezygnować z cukru dodawanego do smażonej cebuli.