Składniki:
- 10 g suszonych podgrzybków
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ¼ małego selera
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 0,5 l gotowego zakwasu na żurek
- 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
- 1 burak czerwony
Wykonanie:
Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.
Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku.
Smacznego!