Figi stanowią znakomity dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Doskonałe są również jako przekąska pełna cennych wartości odżywczych – ich prozdrowotne właściwości z pewnością zadziwią niejednego smakosza bakalii.
Już w starożytności doceniano zdrowotne właściwości fig, które stanowiły podstawę jadłospisu atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich. Zawierają przede wszystkim bardzo dużo wapnia - w 100 g owoców znajduje się go tyle, ile w szklance mleka! Dieta bogata w suszone figi wpływa także na pracę czerwonych krwinek, co pomaga zapobiec anemii. Owoce wspierają walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu pozwalają zachować młody wygląd i zdrowie.
Figa jako symbol płodności i wiecznej młodości znajduje w kuchni wiele zastosowań. To szeroki wachlarz możliwości popisów kulinarnych – doskonale pasują do deserów, sałatek z kozim serem czy wielu rodzajów mięs. Idealnie komponować będą się z drobiem, schabem lub jako dodatek do pasztetów. Biorąc pod uwagę bogactwo wartości odżywczych zawartych w tych owocach, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić figi do codziennej diety. Suszone figi doskonale sprawdzą się również jako szybkie i pożywne przekąski między posiłkami.
Ciekawostki o figach
- Figi od wieków uznawane są za afrodyzjak.
- Na południu Europy z fig wytwarzane jest wino.
- W starożytnej Grecji te owoce uchodziły za surowiec cenniejszy niż złoto.
- Figi są symbolem dobrobytu i płodności.
- Biały osad na suszonych figach to naturalny cukier wytrącający się z owoców, co świadczy o ich dobrej jakości.
- Drzewa figowe mogą osiągnąć nawet 15 metrów wysokości.
mat.pras. Bakkaland