Przede wszystkim ze względu na sód, który jest jej głównym składnikiem. Przesalanie powoduje choroby układu krążenia, rozwija nadciśnienie tętnicze i może powodować zawał serca lub udar mózgu, a to najczęstsze przyczyny śmierci wśród Polaków. Nadmiar soli zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka, sprzyja rozwojowi otyłości, powoduje osteoporozę. Tymczasem Polacy w ogóle nie zauważają, że solą za dużo...
Zgodnie z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać maksymalnie 5 g soli dziennie ze wszystkich źródeł, czyli jedną małą łyżeczkę. Niestety, aż 60% przyjmowanej przez nas soli to sól z produktów przetworzonych, głównie z pieczywa, wędlin i serów. 30% pochodzi z dosalania potraw, a 10% to sól występująca naturalnie w produktach spożywczych. Najwięcej soli można znaleźć w wędlinach (lepiej kupować surowe mięso i piec je samodzielnie), serach (szczególnie żółtych i pleśniowych), konserwach warzywnych w słonej zalewie, gotowych sosach np. keczupach. – Okazuje się, że 100 g sera żółtego zawiera od 13 do 42 razy więcej soli niż 100 g sera twarogowego. W keczupie jest 120 razy więcej soli niż w świeżych pomidorach – ostrzega Aleksandra Koper, Specjalista ds. Żywienia z Fundacji Banku Ochrony Środowiska.
Jak ograniczyć zawartość soli w diecie? Przede wszystkim należy usunąć solniczkę ze stołu i wyeliminować automatyczne dosalanie jedzenia. Poza tym - podczas gotowania - lepiej dodawać sól dopiero na samym końcu. Warto stosować zioła: świeży czosnek, rozmaryn, oregano, majeranek, tymianek, bazylię - nie tylko dodają smaku potrawom, ale są też bardzo zdrowe, m.in. wspomagają metabolizm cholesterolu a niektóre są naturalnymi antybiotykami. Zioła można uprawiać w doniczce na parapecie czy na balkonie. Wtedy mamy pewność, że faktycznie jemy zdrowe zioła bez dodatku konserwantów i soli, która często jest ukryta w gotowych mieszankach do ryb, mięs czy drobiu. Trzeba bowiem pamiętać, że sól ukrywa się pod różnymi nazwami, których często z nią nie kojarzymy. Sporo soli znajdziemy w sosie sojowym oraz przyprawach uniwersalnych takich jak kostki rosołowe i tym podobne. Poza ziołami i przyprawami dobrą alternatywą dla soli jest sok z cytryny, który szczególnie pasuje do sałatek i świeżych warzyw.
Skąd wiedzieć, ile soli znajduje się w danym produkcie? Przede wszystkim trzeba czytać etykiety. Na każdej z nich można znaleźć informację o zawartości sodu. Na razie to właśnie sód znacznie częściej pojawia się na etykietach niż informacja na temat ilości soli, ale od grudnia 2016 ma producenci będą musieli obowiązkowo podawać wartość soli, a nie sodu w produkcie. Jak przeliczyć zawartość sodu na zawartość soli?– Zawartość sodu należy pomnożyć razy 2,5. Przykładowo: jeśli: w 100 g produktu znajduje się 1000 mg sodu to zawiera on 2,5 x 1000 mg = 2500 mg soli, czyli 2,5 grama – wyjaśnia Aleksandra Koper, Specjalista ds. Żywienia w Fundacji BOŚ.