Temat Specjalny lipcowego „Sensu” poświęcamy nagości. Naszych ekspertów pytamy, dlaczego coś tak naturalnego jak ludzkie ciało stało się przestrzenią walki, źródłem kompleksów i wiecznym chłopcem do bicia. A przede wszystkim: jak się od tego uwolnić?
„Gotowanie i jedzenie są dla mnie jak mantra, która wyznacza rytm życia, uspokaja i daje ramy. Moje liczne eksperymenty z medytacją zwykle kończyły się fiaskiem. Jej najlepszą namiastką jest dla mnie przyrządzanie posiłków. Rutynowa krzątanina przy obieraniu, siekaniu i mieszaniu może być́ balsamem dla niespokojnego umysłu. Wiele kuchennych czynności znienawidzonych nie ze względu na trudność́, a ich monotonię – przykładowo skrobanie kilograma ziemniaków – tak naprawdę̨ nas odciąża, pozwalając na odrobinę relaksu lub chociaż̇ uciszenie skołatanych myśli”– pisze dalej bohaterka lipcowej okładki „SENSu”.
„A czym jedzenie jest dla Ciebie, droga Czytelniczko i drogi Czytelniku? Paliwem? Lekarstwem? Terapią? Celebracją życia? Wyrzutem sumienia? Nagrodą? Radością? A może czymś, nad czym zbytnio się nie zastanawiasz?” – pyta redaktor naczelna Joanna Olekszyk we wstępniaku do numeru, w którym zachęcamy do tego, by uważnie pomyśleć o swoim podejściu do jedzenia, bo nasza dieta mówi wiele o tym, kim jesteśmy i czego nam brak.
W Temacie Numeru zatytułowanym „Przez żołądek do głowy, serca i duszy” przeczytacie o:
- jedzeniu intuicyjnym – dietetyczki Evelyn Tribole i Elyse Resch piszą, jak przywrócić naturalną umiejętność rozpoznawania, co i w jakiej ilości jeść, by dobrze się̨ czuć;
- zajadaniu emocji – psycholożki i terapeutki żywieniowe Agata Ziemnicka i Ela Lange wyjaśniają, dlaczego jedzeniem staramy się zaspokoić pustkę psychiczną;
- zdrowym powrocie do chłopskiej kuchni, w której rządziły ziemniaki, zboża i rośliny znalezione na łąkach;
- duchowym aspekcie jedzenia – opowiada dr Tamara Sztama, kuratorka wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” w Muzeum Polin.
Temat Specjalny lipcowego „SENSu” poświęcamy nagości. Naszych ekspertów pytamy, dlaczego coś tak naturalnego jak ludzkie ciało stało się przestrzenią walki, źródłem kompleksów i wiecznym chłopcem do bicia. A przede wszystkim: jak się od tego uwolnić?
- Po czym poznać swobodne podejście do nagości – rozmowa z psychoterapeutką Katarzyną Miller.
- O granice nagości w przestrzeni publicznej zapytaliśmy psycholożkę Katarzynę Kucewicz.
- Aktorka i nauczycielka pracy z ciałem Joanna Hussakowska przekonuje, że odkrycie i zaakceptowanie pierwotnej części siebie, jaką jest nagość, wyzwala. I na zawsze zmienia nasze podejście do życia.
Jak zazwyczaj w „SENSie” dużo uwagi poświęcamy relacjom i rozwojowi osobistemu. W tym numerze m.in.:
- psychoterapeutka Ewa Klepacka-Gryz szuka odpowiedzi na pytanie, co właściwie popycha nas dziś do zdrady;
- korzystając z podpowiedzi antropolożki Anny Machin, zastanawiamy się, co ludziom przeszkadza kochać, bo przecież każdy ma taką zdolność i potrzebę;
- June Pla, autorka bloga i książki „Klub rozkoszy”, zachęca do poznawania seksu od podstaw. „Studiowałam sztukę i wiem, że nie można zostać artystą bez nauki rysunku” – przekonuje.
W lipcowym „SENSie” ponadto m.in.:
- do edukacji zamiast zawstydzania nawołuje psychoterapeutka i edukatorka seksualna Izabela Jąderek;
- filmoterapeutyczna rozmowa filmolożki Grażyny Torbickiej i psycholożki Martyny Harland;
- o konieczności zrobienia wewnętrznego bilansu przed podjęciem decyzji o zmianie pracy przypomina psycholożka i trenerka biznesu dr Anna Kowalczyk-Kroenke;
- filmy, książki i warsztaty rozwojowe oraz inspiracje, jak żyć Bliżej Natury.
Życzymy Wam, Drogie Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy, dobrej lektury i letnich inspiracji!
Redakcja „SENSu”