TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

Chałka związana jest ze świętowaniem Szabatu – najważniejszego święta w tradycji żydowskiej, które rozpoczyna się w każdy piątek o zachodzie słońca, a kończy w sobotę wieczorem. (Fot. iStock)

Tisz w tradycji żydowskiej to radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym domowym stole. Hasłem tegorocznej edycji Festiwalu Żydowskiego Jedzenia jest właśnie „dom”. Warszawa, 16-20 października.

 

Już po raz drugi w czasie trwania radosnego święta Sukkot Muzeum Polin organizuje festiwal, podczas którego oprócz dobrze podanych opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski, będzie można poszukać domowych smaków. Bo domowa kuchnia to wspomnienia z dzieciństwa, budowanie więzi, poczucie bezpieczeństwa. Kuchnia łączy, podobnie jak wspólna historia.

W programie festiwalu m.in.

Sukutowy podwieczorek – chałka i dżem
W samym środku święta Sukot (czwartek, 17.10) członkowie warszawskiej społeczności żydowskiej podzielą się rodzinnymi przepisami na chałkę i cytrusowe przetwory. Wszystkie przepisy zostaną przetestowane na żywo.

Szabatowe chałki – nauka plecenia
Upieczenie chałki wydaje ci się zbyt skomplikowane? W piątek (18.10) w holu głównym Muzuem Polin odbędzie się nauka plecenia szabatowych chałek pod okiem Oli Doniczki, członkini kolektywu Mecyje. Po warsztatach własnoręcznie zaplecioną chałkę będzie można upiec w restauracji Warsze i zabrać do domu.

Wegańskie dania inspirowane kuchnią żydowską i izraelską
Wegański rosół z knedlami z macy. Szybki czulent jednogarnkowy z białą fasolą i tempehem. Pełnoziarnisty honik lekach (na syropie klonowym zamiast miodu). To tylko niektóre dania, które przygotują uczestnicy warsztatów kulinarnych wegańskiej kuchni domowej inspirowanej kuchnią żydowską i izraelską (18-19.10)

Szabatowy brunch z Malką Kafką
Sobotni poranek (19.10) można spędzić smakując potrawy żydowskiej kuchni w nowo otwartej w Muzeum Polin restauracji Warsze. Malka Kafka opowie o żydowskich tradycjach kiedyś i dziś.

O żydowskich sklepach i restauracjach w dawnej Warszawie– spacer miejski (19.10)
W okresie międzywojennym Żydówki bardzo często zadawały sobie pytanie: gdzie kupić najlepsze warzywa, kaszę i mięso? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie podążając śladami nieistniejących już bazarów, sklepów i jatek. Odszukamy również na kulinarnej mapie miejsca, gdzie mogliśmy spotkać amatorów gefilte fish i gęsiego pipka. Być może któreś z tych miejsc istnieje do dziś?

Wątróbka po żydowsku (Fot. materiały prasowe Polin)

Przez bajgle i hummus – spacer miejski z degustacją (20.10)
Podczas tej wędrówki po stolicy dowiesz, co i gdzie jadają Żydzi mieszkający w Warszawie i Izraelczycy odwiedzający stolicę. Porozmawiamy o koszernej kuchni oraz przysmakach, które polubili Warszawiacy. Spacer będzie okazją do skosztowania tradycyjnych żydowskich potraw i przekonania się, jak przyrządzają je współcześni szefowie kuchni.

Śledź i tańcz. Bar targowy w Hali Mirowskiej (19.10)
Śledź – kochany przez królów i robotników. W dwudziestoleciu był to jeden z najtańszych i najpopularniejszych produktów, który w polskich i żydowskich domach podawano na mnóstwo sposobów. Festyn przysmaków śledziowych to okazja do sięgnięcia po stare przepisy koszernej kuchni. Całodniowa impreza śledziowa zostanie zakończona wieczorną zabawą taneczną!

Oprócz warsztatów kulinarnych i degustacji w programie festiwalu nie zabraknie filmów, wystaw i książek. A dla miłośników ceramiki warsztaty z ręcznego ozdabiania talerzy i magnesów – motywami nawiązującymi do tradycji żydowskiej kuchni i ceramiki.

Zobacz pełny program festiwalu.

Hamantasze zwane też uszami Hamana. Wszystkie te nazwy dotyczą trójkątnych ciasteczek które piecze się na święto Purim.(Fot. materiały prasowe Polin)