Składniki na 4 porcje:
-
główka sałaty lodowej,
-
świeży ogórek,
-
pomidor,
-
10 oliwek zielonych lub czarnych,
-
100 g wędzonego łososia.
Dressing:
-
3 ząbki czosnku,
-
1/2 łyżeczki soli,
-
Łyżeczka musztardy dijon,
-
łyżeczka cukru,
-
50 ml oliwy z oliwek,
-
4 kropleoctu balsamicznego,
-
4–5 gałązek kopru.
Czas przygotowania: 15 min
Sałatę porwać na kawałki, ogórek umyć i pokroić w kostkę, pomidor w ósemki, oliwki w plasterki, a łososia w szerokie paski. Połączyć zmiażdżony czosnek, sól, musztardę i cukier. Powoli dolewać po kilka kropli oliwy, cały czas mieszając. Dodać letnią wodę i ocet balsamiczny. Wymieszać warzywa, polać dressingiem i udekorować koperkiem.