W portugalskim Óbidos trwa 14 edycja Międzynarodowego Festiwalu Czekolady. Festiwal odbywa się u stóp średniowiecznego zamku Castelo de Óbido i potrwa do 25 kwietnia 2016.
W portugalskim Óbidos trwa 14 edycja Międzynarodowego Festiwalu Czekolady. Wydarzenie odbywa się u stóp średniowiecznego zamku Castelo de Óbidos i zakończy się 25 kwietnia 2016.
Festiwal przyciąga tłumy małych i dużych łasuchów, na których czeka czekolada pod każdą postacią: gorzką, mleczną, białą, płynną czy w kawałkach. Inspiracją dla tegorocznego festiwalu jest nieskazitelne piękno laguny Lagoa de Óbidos, odzwierciedlone m.in. w orzeźwiających smakach produktów z
kakaowca oraz na wystawie misternych, czekoladowych rzeźb. Podczas festiwalu odbywają się pokazy kulinarne szefów kuchni, portugalskich blogerów oraz szkół gastronomicznych, a wśród przygotowywanych potraw znajdą się m.in. ciasta czekoladowe, musy, ostra zupa dyniowa czy duszony tuńczyk.
Wśród stoisk z łakociami warto wypatrzyć lokalny specjał - Ginjinha de Óbidos, czyli wiśniówkę, podawaną tutaj w czekoladowych czarkach. Ciekawą atrakcją jest pokaz mody (Passagem de Modelos) na plaży Praia do Bom Sucesso przy Lagoa de Óbidos. Kolekcje ubrań – nawiązujące, zgodnie z tematem imprezy, do wody oraz czekolady – przygotowali portugalscy projektanci: Marlene Oliveira, Paulo Pereira oraz studenci projektowania mody z World Academy. Dla dzieci zaplanowano warsztaty kulinarne (Kids Cooking) i specjalne pokazy gotowania.
www.festivalchocolate.cm-obidos.pt