1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Kuchnia zero waste. E-book z przepisami od Too Good To Go

Aleksandra Juszkiewicz: zwyciężczyni Masterchefa, jedna z twórczyń przepisów do darmowego e-booka z przepisami zero waste. (Fot. materiały prasowe)
Nikt nie lubi marnować jedzenia, ale nie wszyscy potrafią zorganizować sobie działania w kuchni tak, aby nic nie wyrzucać – ani przedwczorajszego obiadu, ani przeterminowanych zapasów. A tak naprawdę pomysły na gotowanie zero waste przydadzą się wszystkim.

Temat marnowania żywności pojawia się często w kontekście Świąt. Wpadamy w wir zakupów, a potem w szał gotowania, zapominając o możliwościach naszych żołądków. Na szczęście powstają takie punkty jak jadłodzielnie i inne tego typu miejsca, gdzie można podzielić się świątecznymi potrawami z potrzebującymi. Najlepiej jednak nauczyć się gotować tak, aby nie marnować.

Zero waste na święta — od czego zacząć?

Najpierw zrób remanent w domowej spiżarni – zajrzyj do szafek, lodówki i zamrażalnika. To konieczny krok przed wielkimi świątecznymi zakupami. Dzięki takiemu remanentowi unikniesz „niespodzianek” w koszyku, które często są zbędne lub dublują się z domowymi zapasami i mogą się zmarnować.

Zastanów się nad świątecznym menu – czy na pewno zjecie to wszystko? Czy tradycyjna dwunastka dań to przypadkiem nie za dużo? A jeśli już, to może przygotować mniejsze porcje?

Warto również sięgnąć po sprawdzone przepisy w duchu zero waste. Darmowy e-book z przepisami na takie dania opracowali ostatnio twórcy aplikacji Too Good To Go, która zrzesza użytkowników we wspólnej walce z marnowaniem żywności.

Wielka Księga Remixów Too Good To Go to kopalnia inspirujących przepisów zero waste. Przygotowało ją kilkunastu kucharzy z różnych krajów, między innymi Polka Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni Masterchefa.

(Fot. materiały prasowe)

Darmowego e-booka z przepisami kuchni zero waste mogą pobrać posiadacze aplikacji Too Good To Go po wykupieniu świątecznej paczki lub opłaceniu cegiełki na Bank Żywności.

Przepis na gulasz wegetariański zero waste

Przygotowanie 20 minut, gotowanie: około 40 minut; danie dla 6 osób

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • 3 spore cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duży batat (albo użyj jakichkolwiek innych warzyw które masz akurat pod ręką)
  • 2 marchwie
  • mały słoiczek kaparów
  • 250 g boczniaków
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 300–400 ml bulionu warzywnego
  • 100 g masła
  • ½ szklanki miodu
  • suszony tymianek i majeranek
  • cynamon mielony
  • papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona
  • sól, pieprz
(Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku z grubym dnem zeszklić cebulę z czosnkiem na 2 łyżkach masła.
  2. Dodać 1 łyżeczkę suszonego tymianku i 1 łyżeczkę majeranku, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki każdej z papryk. Smażyć jeszcze przez parę chwil, po czym dodać miód i dusić przez ok 6–8 minut, od czasu do czasu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
  3. Bataty i marchewki dokładnie umyć, pokroić na ok 1,5 cm kostkę (nie usuwać skórek) i wrzucić do garnka z karmelizowaną cebulą z ziołami. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości batatów (ok 15–20 minut).
  4. Na innej patelni na pozostałej części masła podsmażyć pokrojone w paski boczniaki. Kiedy będą już lekko brązowe, dodać odsączone kapary i smażyć jeszcze przez ok 3–4 minuty. W razie potrzeby dołożyć masło.
  5. Kiedy bataty będą miękkie, dodać pomidory z puszki, passatę, odsączoną cieciorkę i soczewicę. Dusić ok 5 minut po czym wrzucić usmażone boczniaki z kaparami.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jogurt ziołowy: listki tymianku i bazylię (albo użyj takich ziół, które akurat masz pod ręką) dokładnie posiekać, wymieszać z jogurtem. Na koniec doprawić solą i pierzem wedle uznania.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze