1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Pomysłowe desery na sylwestrową domówkę – 5 przepisów

Pomysłowe desery na sylwestrową domówkę – 5 przepisów

Różane pralinki (Fot. z książki „Jedz i pracuj” Karoliny i Macieja Szaciłło)
Różane pralinki (Fot. z książki „Jedz i pracuj” Karoliny i Macieja Szaciłło)
Powitajmy nowy rok odrobiną słodyczy. Mała przekąska przyda się zarówno osobom tańczącym do białego rana, jak i tym, którzy mają zamiar spędzić ten wieczór pod kocem.

Przepisy z archiwum „Zwierciadła”

Pralinki różane

przepis z książki „Jedz i pracuj” Karoliny i Macieja Szaciłło

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • 100 g nerkowców
  • 2-3 łyżki płynnego miodu lub wybranej melasy
  • 100 g pistacji (mogą być solone)
  • 1-2 łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Migdały i nerkowce mielimy np. w młynku do kawy lub w małym robocie kuchennym.

Dodajemy miód i wodę różaną. Dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy praliny. Obtaczamy je w zmielonych pistacjach. Lekko słony smak pistacji doskonale kontrastuje ze słodyczą miodu.

Przed podaniem możemy na go­dzinę włożyć do lodówki, aby się schłodziły.

Babeczki pomarańczowe

Składniki na 12 sztuk

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g orange curd (przepis i sposób wykonania powyżej, w „czytaj także”)
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3–4 łyżeczki kakao
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • płatki migdałowe

Babeczki pomarańczowe (Fot. iStock) Babeczki pomarańczowe (Fot. iStock)

Masło ucieramy z orange curd i skórką pomarańczową. Stopniowo dodajemy jajka.

Wsypujemy cukier, a potem mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę, którą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, drugą zostawiamy bez zmian.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Foremki smarujemy masłem. Spód wysypujemy dość grubą warstwą płatków migdałowych.

Na to wykładamy ciasto, do ⅔ wysokości foremki. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Torcik z krówek domówek

Składniki na okrągłą formę o śr. 20 cm:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Fot. Fot.

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy, mieszając.

Dodajemy mleko skondensowane, masło, miód i sól, gotujemy na średnim ogniu i ciągle mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Zmniejszamy płomień. Pozostawiamy na nim garnek na kolejne 60 minut i mieszamy, mieszamy.

Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, przeprowadzamy „test gotowości”. Wylewamy odrobinę na talerzyk. Jeśli zastygnie natychmiast, możemy zdjąć garnek z ognia, przełożyć masę do foremki, wystudzić i wstawić do lodówki, by porządnie stężała.

Mandarynki w czekoladzie

Składniki

  • 6 mandarynek bez pestek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g pistacji

Mandarynki w czekoladzie (Fot. iStock) Mandarynki w czekoladzie (Fot. iStock)

Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.

Roztapiamy tabliczki czekolady w kąpieli wodnej.

Cząstki mandarynek zanurzamy w czekoladzie, a następnie posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami.

Czekamy aż czekolada zastygnie. Gotowe owoce układamy na półmisku.

Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem

Przepis pochodzi z książki „Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć.”, Julie Mooris

Składniki na 2 szklanki/8 porcji

  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 i 1/2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 szklanki surowych połówek orzechów włoskich

Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło) Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło)

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170–180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

W średniej misce wymieszaj olej kokosowy, rozmaryn, sól, pieprz cayenne i cukier kokosowy.

Wsyp orzechy i mieszaj tak długo, aż będą dokładnie obtoczone tłuszczem i przyprawami.

Rozłóż je na blasze i piecz przez 10–15 minut lub do czasu, aż orzechy zrobią się złotobrązowe i aromatyczne.

Pozwól im wystygnąć przed podaniem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze