Warszawska restauracja Zoni znalazła się na liście 7 najpiękniejszych lokali na świecie. Międzynarodowe jury składające się z uznanych architektów zakwalifikowało ją do finału prestiżowego brytyjskiego konkursu The World Interiors News Awards. Rozstrzygnięcie 24 października. Od niedawna goście mogą karmić swoje zmysły również nowym sezonowym menu.
O tytuł najpiękniejszej restauracji Zoni powalczy m.in. z najlepszymi lokalami z Australii, Austrii i Chin. Rozstrzygnięcie 24 października br. (Fot. materiały prasowe)
Nowa karta dań to kolejna odsłona kuchni Michała Gniadka. Zgodnie z jego filozofią wszystkie dania główne i dodatki zostały stworzone tak, by można je było ze sobą dowolnie zestawiać. Goście sami decydują jak ostatecznie będzie skomponowane ich danie. Mają jednak pewności, że wykreowane przez nich zestawy będą stanowiły idealne kompozycje smakowe. Na liście dodatków, które goście mogą zamawiać do swoich dań, można znaleźć m.in.: kalafior z palonym masłem i migdałami, dziki brokuł z kwiatami z czarnego bzu, borowik mikołajkowy, risotto borowikowe, miks sałat.
Perliczka z topinamburem i sosem z wędzonych śliwek może zostać dopełniona borowikiem stepowym z ziołami lub ziemniakami z vinegretem z pieczonego czosnku oraz tartym parmezanem. (Fot. materiały prasowe)
Tatar wołowy, trufla, ogórek kiszony. (Fot. materiały prasowe)
Miłośnicy azjatyckich smaków na pewno docenią podawany w Zoni bulion orientalny z krewetkami i grzybami. W wywarze, na bazie którego powstaje, słodycz krewetek przeplata się z kwaśnymi akcentami kafiru i trawy cytrynowej. Wodorosty kombu sprawiają, że bulion ma dodatkowo mocny, morski smak.
Rozgrzewający bulion z krewetkami i grzybami. Orientalna eksplozja smaków, aromatów i struktur. (Fot. materiały prasowe)
Krewetki są także podstawą jednej z nowych przystawek – w tym wydaniu serwowane są w gęstym, aromatycznym sosie z mleka kokosowego, świeżą marakują, chilli i kolendrą.
Przystawka - orientalne krewetki. (Fot. materiały prasowe)
Na uwagę zasługuje także wędzona bufala z chipsami jabłkowymi, cykorią w rodzynkowym winegrecie i orzechami pinii, homar z borowikowym risotto, sałatką z fenkuła i vinegretem cytrynowym, czy łosoś z kremem parmentier i piklowanymi, ciemnymi winogronami. Okoń morski tworzy kompletną całość z fasolką szparagową z masłem orzechowym i chili. Gdy dobierzemy do niego rapini – wydobędziemy jego bardziej cytrusowe aromaty.
W karcie pojawił się także nowy, jesienny deser – ciasto marchewkowe. To propozycja, która przedefiniuje myślenie o tym cieście. W Zoni jest bowiem serwowane z lodami śliwkowymi z whisky, chipsami z marchewki, świeżą pomarańczą, skórką z pomarańczy i pianą z jogurtu.
Wszystkie propozycje z nowej karty wpisują się w konsekwentnie realizowaną przez Michała Gniadka wizję kuchni, której podstawą są międzynarodowe inspiracje oraz najwyższej jakości produkty.
Restauracja Bar Zoni
Plac Konesera 1
Warszawa
Pełne menu: