Po zimie organizm jest osłabiony niedoborem witamin i brakiem światła słonecznego. Oto przepisy na koktajlowe zastrzyki energii. Smacznego!
Koktajl z kiełkami (wzmacniający)
Składniki na 1 porcję: jogurt naturalny 100 g; kiełki np. pszenicy 5 g (1 łyżka); jagody, borówka amerykańska (mrożone) 20 g (1/4 szklanki); miód 5 g (1 łyżeczka).
Owoce zmiksować i przetrzeć, dodać jogurt, miód - połączyć. Dodać kiełki, wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji : energia 100 kcal; białko 6 ,4 g; tłuszcz 2,2 g; węglowodany 15 g, błonnik 3 g; wapń 213 mg; żelazo 1,3 mg,
Koktajl zielony (energetyzujący, witalizujący)
Składniki na 2 porcje: 4 łyżeczki miodu; 1 obrana cytryna; 500 ml wody niegazowanej; 1 pęczek natki pietruszki z łodyżkami.
Do blendera włożyć umytą natkę pietruszki i cytrynę, dobrze zmiksować. Wlać wodę, dodać miód, miksować dalej minimum 20 sekund. Przecedzić przez sitko.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 70 kcal; białko 2g; wapń 115 mg; żelazo 2,9 mg; witamina A 450 ug; witamina C 110 mg i wiele innych witamin „młodości” w dużych ilościach.
Przepisy przygotowała Beata Piłka, dietetyk, specjalista żywienia człowieka z poradni