1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

W poszukiwaniu autentycznych produktów BIO

(Infografika: materiały partnera)
(Infografika: materiały partnera)
Żyjemy w takich czasach, kiedy na opakowaniach wielu produktów, możemy znaleźć słowo „bio” czy „eko”, które przykuwa naszą uwagę i zachęca do zakupu. Nie jest to już żadna nowość, ani fanaberia – szukamy takich produktów, bo jest oczywistym, że warto stawiać na żywność zdrową, autentyczną i taką, która nam służy. Ale wiemy już też, że nie zawsze za deklaracją na opakowaniu stoi satysfakcjonująca nas zawartość. Dlatego z bogatej oferty sklepowych półek warto wyłuskać to, co naprawdę wartościowe i rzeczywiście ekologiczne. Jak to zrobić? Zadanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać.

Wielka moc zielonego listka

Opakowania kuszą atrakcyjnym designem, ale zamiast tego warto na pudełkach szukać niepozornego na pierwszy rzut oka symbolu zielonego listka, zwanego też euroliściem. Ta charakterystyczna ikonka to prestiżowy certyfikat rolnictwa ekologicznego. To jedyny, obowiązujący na terenie Unii Europejskiej certyfikat, który z całą mocą potwierdza ekologiczne pochodzenie produktów.

Ten certyfikat jest gwarancją bezpiecznej, stale kontrolowanej żywności oraz najwyższej jakości produktu, który trzymamy w rękach. Z takim potwierdzeniem wiemy, że „bio” i „eko” to nie modne slogany, a realne cechy produktu. Sprawa jest wtedy prosta – producent musiał spełnić szereg restrykcyjnych wymagań, by uhonorować opakowanie zielonym listkiem. Możemy zatem z pewnością stwierdzić, że wybraliśmy produkt o potwierdzonej i najwyższej jakości.

Mąka na wagę złota

Właśnie ten zielony listek znajdziemy na opakowaniach mąk, błonników oraz imbiru bioQlinar. Warto spróbować nie tylko mąki lnianej pełnotłustej brązowej i złotej, mąki z gorczycy czy mąki gryczanej, ale przede wszystkim mąki łubinowej bioQlinar.

Mąka łubinowa jest bogata w kwas foliowy, ma bardzo niski indeks glikemiczny IG151 i jest jednym z najlepszych źródeł argininy2. Każdy, kto szuka zdrowej alternatywy w swojej kuchni, powinien przekonać się o korzystnym wpływie mąki łubinowej, włączając ją do swojej diety. Taka mąka ma szerokie zastosowanie, które sprawia, że doskonale sprawdzi się nie tylko od święta, ale i w codziennym użytkowaniu, ponieważ może być wykorzystywana jako niskowęglowodanowa alternatywa dla mąki pszennej podczas przygotowania gofrów, ciastek i deserów. Natomiast przy domowym wypiekaniu chleba możemy jej użyć jako zastępnika do 15% mąk zbożowych. Co równie ważne, mąka łubinowa bioQlinar idealnie sprawdzi się również w przypadku osób stosujących dietę KETO lub low carb. 1

Nie jest również nowością fakt, że sekret zdrowej, wartościowej, dobrej jakościowo kuchni zaczyna się na poziomie produktów. Mając to na uwadze podczas codziennych zakupów i wybierając produkty o autentycznie wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatem, dajemy sobie szansę na stworzenie dań, które nie tylko będą nam smakowały, ale również pomogą nam wykonać krok w stronę zdrowszego stylu życia.

Jeśli chcesz jeszcze bliżej poznać dobroczynne właściwości produktów bioQlinar, odwiedź stronę www.bioqlinar.pl/biowarto – znajdziesz tam również inspirujące przepisy na zdrowe dania, które opracował ambasador marki, kucharz – Sebastian Gołębiewski.

Warto odkrywać nowe produkty i szukać zdrowych alternatyw dla podstawowych składników naszych potraw. Dlaczego? BIO warto!

1 https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/47683/37349
2 Fieldheim W. 1998. Sweet lupin flour a very healthy asset. J. Food Ingred. 5: 25–26.

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze