Rodzice coraz częściej decydują się na stosowanie diety opartej na produktach roślinnych także u dzieci, a nawet niemowląt. Czy brak mięsa w diecie najmłodszych to dobry pomysł? Kiedy można stosować dietę roślinną? Czy w każdym wieku jest ona akceptowalna? Komentuje dr Piotr Dominik, specjalista z zakresu żywności i żywienia człowieka.
Przede wszystkim odżywianie się produktami pochodzenia roślinnego jest związane z unikaniem produktów odzwierzęcych i wysokoprzetworzonych. Pożywienie niskoprzetworzone powszechnie rozumie się jako pokarmy, które pochodzą bezpośrednio z natury i w procesie obróbki nie straciły zbyt wielu składników odżywczych.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jest w stanie zapewnić dziecku wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Białko i żelazo znajdują się nie tylko w mięsie! Pełnowartościowa dieta oparta na produktach roślinnych pozwala wybierać różnego rodzaju warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy lub pestki. Należy jednak pamiętać, iż w przypadku żywności pochodzenia roślinnego może znaleźć się także – szczególnie w menu dzieci – tzw. jedzenie śmieciowe. Jest to bezwartościowe jedzenie! Biały chleb, chipsy ziemniaczane czy dietetyczna coca-cola to najgorsze, co możemy podać do jedzenia naszym pociechom. Dlatego należy podkreślić, że aby dietom roślinnym nadać sens, należy spożywać wyłącznie produkty niskoprzetworzone.
Zgodnie ze stanowiskiem amerykańskich, kanadyjskich i brytyjskich stowarzyszeń dietetyków, amerykańskich i kanadyjskich stowarzyszeń pediatrów oraz Departamentu Zdrowia USA, prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska, w tym wegańska, jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie życia. Stanowiska światowych towarzystw pediatrycznych są jednoznaczne: jest to całkowicie bezpieczna forma żywienia. Należy jednak uwzględnić fakt, iż dzieci i młodzież – tak jak i w innych sferach życia – powinny być kierowane przez dorosłych i to dorośli powinni zadbać o ich prawidłową edukację w tym zakresie. Podstawą diety, która ma przynieść korzyść organizmowi, jest jej prawidłowe zbilansowanie, a tego pacjentów uczą dietetycy. Zawsze przed zmianą diety należy udać się po poradę do wykwalifikowanego dietetyka.
Autorem tekstu jest Piotr Dominik, doktor nauk rolniczych, technolog żywności i żywienia człowieka. Ukończył studia doktoranckie z zakresu oceny jakości żywności. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Doradca Żywieniowy. Wykładowca akademicki SGGW, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Akademii Wychowania Fizycznego, obecnie adiunkt w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji. Opiekun Studenckiego Koła Naukowego „Dietetyk”.