Składniki na 4 porcje:
-
średni pomidor,
-
4 kawałki suszonych pomidorów,
-
3 ząbki czosnku,
-
12 oliwek,
-
4–5 łyżek oliwy,
-
8 małych kulek mozzarelli, łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- średni pomidor,
- 4 kawałki suszonych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 12 oliwek,
- 4–5 łyżek oliwy,
- 8 małych kulek mozzarelli, łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 min
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory w paski, a oliwki w plasterki. Na patelnię wlać oliwę i wrzucać kolejno: posiekany czosnek, kawałki świeżego i paseczki suszonego pomidora oraz oliwki. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić do momentu, kiedy pomidory się rozpadną i zmienią w sos. Dodać sól, pieprz i cukier. Na koniec dołożyć przekrojone na pół kulki mozzarelli, poczekać, aż się roztopią i nie mieszając, zdjąć z ognia. Wylać na ugotowany al dente makaron farfalle.