Składniki na 4 porcje: 300 g wędzonego łososia w plastrach, sok z 2 limonek, 2 duże pomarańcze, 4 małe dymki, 150 g szpinaku, 2 dojrzałe owoce awokado. Na sos: 4 łyżki oliwy, otarta skórka z 1 pomarańczy, drobno posiekany ząbek czosnku, łyżeczka musztardy diżońskiej, 1/2 łyżeczki drobno mielonego czarnego pieprzu.
Czas przygotowania: 15 min plus marynowanie
Plastry łososia rozłożyć na talerzu, obficie skropić sokiem z limonek i odstawić na 2 godz. do lodówki. Owoce pomarańczy podzielić na cząstki. Szpinak opłukać i osączyć. Awokado i dymkę obrać i pokroić w plastry.
Wymieszać pomarańcze, awokado, szpinak, dymkę i rybę w misce. Do niedużego słoiczka włożyć składniki sosu, kilkanaście razy wstrząsnąć słoiczkiem, aż składniki się zmieszają.
Sałatkę obficie skropić sosem.