Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy.
Wystarczy zdobyć sprytny przepis na lody tradycyjne (mam i podzielę się, ale innym razem ) lub - jak dziś - przygotować pyszne orzeźwiające lody na patyku. Połączenie mlecznej, waniliowej masy z owocowym sorbetem dało ciekawy efekt. Lody sprawiają wrażenie lekkich i są szalenie orzeźwiające.
Składniki na lody waniliowe:
- mleko skondensowanego niesłodzone: 200g
- śmietanka kremówka 30% : 100g
- cukier puder :w ilości gwarantującej preferowany poziom słodyczy
- ekstrakt z wanilii : 1/2 łyżeczki
Składniki na lody owocowe (w tym przypadku truskawkowe, ale owoce mogą być dowolne):
- świeże truskawki: 200-250g
- fruktoza, cukier lub inne słodzidło (w ilości zapewniającej preferowany poziom słodyczy)
W jednym naczyniu ubijamy mikserem mleko skondensowane, a w drugim śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy do niej cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Truskawki wraz ze słodzidłem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.
Foremki do połowy wypełniamy masą waniliową. Wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika i wykładamy na nią masę truskawkową. Na końcu, w stosownym miejscu, umieszczamy patyczek. Całość wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika. Wcinamy!