1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Domowe lody waniliowo-truskawkowe

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy.

Wystarczy zdobyć sprytny przepis na lody tradycyjne (mam i podzielę się, ale innym razem ) lub - jak dziś - przygotować pyszne orzeźwiające lody na patyku. Połączenie mlecznej, waniliowej masy z owocowym sorbetem dało ciekawy efekt. Lody sprawiają wrażenie lekkich i są szalenie orzeźwiające.

Waniliowo-owocowe lody na patyku

Składniki na lody waniliowe:

  • mleko skondensowanego niesłodzone: 200g
  • śmietanka kremówka 30% : 100g
  • cukier puder :w ilości gwarantującej preferowany poziom słodyczy
  • ekstrakt z wanilii : 1/2 łyżeczki

Składniki na lody owocowe (w tym przypadku truskawkowe, ale owoce mogą być dowolne):

  • świeże truskawki: 200-250g
  • fruktoza, cukier lub inne słodzidło (w ilości zapewniającej preferowany poziom słodyczy)

W jednym naczyniu ubijamy mikserem mleko skondensowane, a w drugim śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy do niej cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Truskawki wraz ze słodzidłem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.

Foremki do połowy wypełniamy masą waniliową. Wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika i wykładamy na nią masę truskawkową. Na końcu, w stosownym miejscu, umieszczamy patyczek. Całość wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika. Wcinamy!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze