Tydzień na Podlasiu był pełen dobrych emocji.
Rustykalna przyroda i człowiek żyjący z nią w zgodzie.
Małe domki, drewniane płoty i ogródki pełne malw.
Co krok bocianie gniazda i łąki pachnące skoszonym sianem.
Wioski otulone Białowieską Puszczą.
Czas zatrzymany, celebrowane chwile.
Kresowe przysmaki, proste i naturalne.
Dary lata przywiezione do domu.
Pachną podlaską ziemią i słońcem.
Smakują wspomnieniem...|Tydzień na Podlasiu był pełen dobrych emocji.
Rustykalna przyroda i człowiek żyjący z nią w zgodzie.
Małe domki, drewniane płoty i ogródki pełne malw.
Co krok bocianie gniazda i łąki pachnące skoszonym sianem.
Wioski otulone Białowieską Puszczą.
Czas zatrzymany, celebrowane chwile.
Kresowe przysmaki, proste i naturalne.
Dary lata przywiezione do domu.
Pachną podlaską ziemią i słońcem.
Smakują wspomnieniem...
Składniki
- świeże kurki 200 g
- olej rzepakowy 1 łyżka
- czosnek 1 duży ząbek
- sól i świeży pieprz
- natka pietruszki 2 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia chleba 1 łyżka
- 2 kromki chleba z ciemnej mąki na zakwasie
Sposób przygotowania
- Kurki oczyścić i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- Patelnie postawić na duży ogień, polać olejem i wrzucić kurki. Szybko je podsmażyć, potrząsając patelnią.
- Dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć.
- Zdjąć z ognia, posypać solą, pieprzem i natką.
- Kromki chleba zrumienić na gorącym oleju z obu stron. Na każdej ułożyć usmażone kurki.