Dania chińskie zawojowały już cały świat, ale o kuchni filipińskiej wiemy niewiele. Najwyższy czas to zmienić, ponieważ ma ona do zaoferowania wiele ciekawych smaków wynikających z wpływów nie tylko kuchni regionalnej, ale także hiszpańskiej i amerykańskiej. Według zapowiedzi serwisów kulinarnych Filipiny będą trendy!
Uwielbiasz pierogi, ale znudziły cię już w wydaniu klasycznym? Oto dwa proste przepisy na pierogi z kuchni azjatyckiej.
Pierogi filipińskie z kurczakiem:
- Z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki soli, dwóch łyżeczek oleju, dwóch łyżek octu, 2 łyżek masła i jajka przygotuj ciasto, a potem przykryj ściereczką i odstaw. Następnie grubo rozwałkuj je i potnij na kwadraty.
- Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości i chrząstki. Mięso zmiel, zmiksuj z jajkiem i zielonym groszkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Na połowę kwadratów nakładaj po porcji farszu, przykrywaj reszta. Sklejaj je tylko na rogach.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj pierożki, smaż je, aż się zrumienią, często obracając. Wyławiaj łyżką cedzakowa i układaj na papierowych ręcznikach, aby osączyć z tłuszczu.
- Podawaj jak szaszłyki nadziane po kilka na ozdobne szpadki.
Pierożki chińskie – w Chinach jada się wonton, guo tie oraz jiaozi. Są to małe pierożki z dość egzotycznymi jak dla nas farszami. Stanowią one nieodzowne przekąski na przyjęciach. Nie są, jak w Polsce, daniami obiadowymi. Wonton nadziewa się ostrygami, krewetkami lub wieprzowiną, guo tie farszem z mięsa wieprzowego, krewetek i szczypiorku. Z kolei mięso i kapusta pekińska to nadzienie występujące w jiaozi.
Do przygotowania guo tie niezbędne są:
- 25 dag surowych posiekanych krewetek
- 25 dag mielonej wieprzowiny,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka wina ryżowego
- łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka startego imbiru.
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj.
Przepisy przygotowane przez PizzaPortal.pl, największy w Polsce serwis umożliwiający zamawianie jedzenia online.