Przepis na 8 placków.
- 200 g mąki żytniej sitkowej (typ 700)
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli
- 2 łyżki łupin babki jajowatej
- woda
- mąka żytnia do podsypania
Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki mieszamy. Powoli wlewamy wodę (maksymalnie 200 ml). Cały czas mieszamy łyżką, aż uzyskamy kleiste ciasto konsystencją przypominające ciasto na chleb. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano wyrabiamy je jeszcze raz. Formujemy wałek i kroimy na 8 kawałków. Z każdego z nich formujemy kulkę, którą, podsypując mąką, wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. Opiekamy go z dwóch stron, aż pojawią się brązowe plamki. Placki mogą też delikatnie wypełnić się powietrzem. Optymalne jest upieczenie pit, które wyglądają jak wypełnione powietrzem baloniki i składają się z dwóch warstw.
Uwaga: Pity po upieczeniu kładziemy jedną na drugą, a po wystygnięciu przykrywamy.