1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jak przyrządzić pikle nie tylko z ogórka? Oto 6 przepisów!

zdj. Kornelia Stec
zdj. Kornelia Stec
Zobacz galerię 8 zdjęć
Do przyrządzenia marynaty używamy wody, octu, przypraw oraz odrobiny słodyczy, proponuję więc cukier trzcinowy lub miód. Proporcje to zazwyczaj 2 porcje wody na 1 porcję octu oraz 1 łyżkę miodu. Wodę, ocet i miód zagotowujemy. Za każdym razem spróbujcie swojej marynaty i sporządzajcie ją według swojego podniebienia. To wam musi ona smakować - przekonuje Jolanta Naklicka-Kleser.

Rzodkiewki w marynacie

Składniki:
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • kilka suszonych liści curry (opcjonalnie)
  • marynata z octem jabłkowym
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Rzodkiewki umyj i pokrój na pół. Wraz z przyprawami włóż je do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarki.

 zdj. Kornelia Stec zdj. Kornelia Stec

Marchewka w duecie z kolendrą

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • marynata z octem winogronowym
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Marchewkę umyj i pokrój w plasterki. Nasiona kolendry upraż na suchej patelni. Marchewkę wraz z przyprawami włóż do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarni.

 zdj. Kornelia Stec zdj. Kornelia Stec

Marchewkowe wstążki z granatem

Składniki:
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 granatu
  • marynata z octem z winogron
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Zrób wstążki z marchewki przy pomocy obieraczki do warzyw. Włóż je z pestkami granatu do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarki.

 zdj. Kornelia Stec zdj. Kornelia Stec

Kolorowe marchewki z tymiankiem

Składniki:
  • 6 kolorowych marchewek
  • 1 pęczek tymianku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • marynata z octem shery
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Marchewki umyj, pokrój w plasterki, a następnie wraz z tymiankiem i pieprzem włóż do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarki.

 zdj. Kornelia Stec zdj. Kornelia Stec

Pikle z czerwonej cebuli z borówkami

Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • marynata z octu balsamicznego
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Cebulę pokrój w piórka, ułóż w słoiku na przemian z borówkami i zalej przygotowaną marynatą. Zakręć słoik i odstaw w spiżarni.

 zdj. Kornelia Stec zdj. Kornelia Stec

Pikle z bakłażana

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa do smażenia
  • marynata z octu winogronowego
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Bakłażany pokrój w kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Bakłażana obsmaż krótko na niewielkiej ilości oliwy. Potem zrób to samo z cebulą i marchewką. Dopraw solą i pieprzem. Na zmianę układaj warzywa w słoiku. Zalej marynatą, zakręć słoik i odstaw do spiżarni.

 zdj. Kornelia Stec zdj. Kornelia Stec

 

 

 

Więcej na temat przetworów i autorskich receptur w książce "Zdrowe przetwory" Jolanty Naklickiej-Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna jest TUTAJ

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze